Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je večeras u Beogradu, nakon molebana koji je služio za svetinju braka i porodice, da Srbi ne žele da im bilo ko nameće svoje vrijednosti, pogled na svijet i svoj način života.

“Nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo, jer nama je mjera i kriterijum Hristova riječ, govori nam šta je dobro, a šta nije, šta je Bogom ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno”, poručio je patrijarh Porfirije u govoru, što su okupljeni pozdravili aplauzom, uzvikujući “Aksios”.

Patrijarh srpski je istakao da Božija riječ već na početnim stranicama Svetog pisma otkriva jednostavno – da je Bog stvorio dva pola, kao muško i žensko, i da je blagoslovio brak i porodicu, na kojima je izgrađena civilizacija, ne samo ovdje, nego i u Evropi.

Njegova svetost je istakao da je sama riječ porodica u srpskom jeziku jednostavna i jasna i kazuje da muško i žensko, pokrenuti u ljubavi, u želji da budu jedno, stupaju u zajednicu i da bi imali porod, porodicu, kao jedan od plodova braka između muškog i ženskog.

Patrijarh je dodao da postoje i brakovi u kojima nema poroda, ali da ni u tom slučaju brak ne gubi svoju punoću i smisao.

Njegova svetost je istakao da je čovječanstvo danas suočeno sa talasima, cunamijem i najezdom mnogih novih sistema vrijednosti, koji se nasilno, agresivno, ili pak mekom moći i nevidljivim radovima ispod radara, nameću s ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak.

“Da uspostave, rekli bi obrazovani ljudi, novu paradigmu. Nova pravila. U tom vrtlogu, namjera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice. Da sve postane relativno, krhko i fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali više odjedanput ne važi, i da smo hiljadama godina živjeli pogrešno”, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije smatra da epilog tih ideologija nije samo da se izgubi ideja o tome šta je muško, a šta žensko, već vode ka tome da se neće moći sa sigurnošću reći ni šta je to čovjek, napomenuvši da već ima takvih ideja i glasova.

Moleban je, u organizaciji Svetog arhijerejskog sinoda SPC, ispred Hrama Svetog Save služio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom, a sasluživali su episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika bački Irinej, episkop šumadijski Jovan, kao i više arhijereja.

Među više hiljada okupljenih, prisutni su bili i ministar zadužen za inovacije Nenad Popović, ambasador Vladimir Božović, proslavljeni fudbaler Dušan Savić, lider Dveri Boško Obradović, košarkaški as Dejan Tomašević.

Građani su nosili krstove, barjake sa likom svetaca, kao i ikone, a ispred hrama su se vijorile zastave Srbije, Beograda i SPC.

Na barjacima iznad mase okupljenih vjernika bile su zastave sa likom blaženopočivšeg patrijarha Pavla, Bijelog anđela, Hrista, Svetog Save.

Iznad okupljenih građana prostirala se i velika zastava Srbije.

Uoči molebana, održana je i litija pod nazivom “Za spas Srbije”, od Saborne crkve do Svetosavskog hrama, gde se spojila sa vernicima na platou ispred Hrama.

Autor: SRNA/ATV