Na marginama prestižnog 86. međunarodnog sajma privrede u Solunu delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske održala je brojne bilateralne sastanke sa predstavnicima grčke privrede, ali i privrede drugih zemalja.

– Sa rukovodstvom Privredne i industrijske komore Atine, na čelu sa v.d. predsjednikom komore Sofiom Kunenakijem Efremogluom, razgovarano je o saradnji privrednika Republike Srpske i Grčke, organizaciji sastanaka predstavnika dvije privrede, s ciljem ulaganja u Republiku Srpsku, ali i zajedničkog nastupa, kako na domaćim, tako i na inostranim tržištima – saopšteno je iz IRB Republike Srpske.

U sastavu privredne delegacije Atine bio je i direktor Razvojne i investicione banke Grčke Haris Lambropulos, koji je ujedno i član ove komore. Razgovarano je o mogućoj saradnji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Razvojne i investicione banke Grčke u oblasti ulaganja, ali i na polju bankarskog sektora. Delegacija IRB Srpske  sastala se i sa predstavnicima privrednih komora za mala i srednja preduzeća gradova Soluna i Atine, na čelu sa predsjednikom solunske Privredne komore za mala i srednja preduzeća Kapnopolisom Anastasiosom.  Tema razgovora bila je umrežavanje naših privrednika sa privrednicima Atine i Soluna i o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku – navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da su privrednici iz Grčke pokazali veliku zainteresovanost za investicione potencijale i mogućnosti Republike Srpske dogovoreno je da predstavnici atinske i solunske privrede u narednom periodu detaljno prouče investicione profile Republike Srpske i profile naših opština i gradova, nakon čega bi bila ostvarena konkretna saradnja.

Među brojnim susretima naše delegacije je i sastanak sa direktorom Odjeljenja za ekonomiju Ujedinjenih Arapskih Emirata “UAE Chambers” Ahmedom Јamaom Al Gaizijem, koji je takođe izrazio zainteresovanost ove zemlje za ulaganje u Republiku Srpsku.
Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske učestvuje na 86. međunarodnom sajmu u Solunu gdje institucijama, privrednicima i potencijalnim investitorima predstavljamo investicione mogućnosti, potencijale i projekte Republike Srpske i naših lokalnih zajednica.

U saopštenju se navodi da je u delegaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske su i ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović-Krstić i šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Јelena Јovanović. Međunarodni sajam u Solunu održava se od 10. do 18. septembra. Prethodno je održan sa sastanak sa generalnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Grčke Јanisom Smirlisom, kao i sa rukovodstvom grčke razvojne agencije „Enterprise Greece“, čiji je prioritet u poslovanju širenje investicionih aktivnosti Grčke i saradnja sa drugim zemljama.

– Učešće IRB Republike Srpske na sajmu u Solunu uslijedilo je kao dio aktivnosti snažne promocije potencijala Republike Srpske u inostranstvu, što je već tokom ljeta donijelo i prve posjete potencijalnih stranih investitora u Republiku Srpsku. Delegacija IRBRS do sada je promovisala potencijale za ulaganje u Republiku Srpsku u Austriji, Italiji i Ruskoj Federaciji, sa krunom predstavljanja investicionih profila Republike Srpske i naših gradova i opština na Drugoj investicionoj konferenciji “INVEST SRPSKA 2022” od 5. do 7. septembra u Prijedoru – stoji u saopštenju IRB Srpske.

prijedor24h