Grad Prijedor prva je lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja ima Portal otvorenih podataka, kao stepenica više u digitalizaciji uprave, izjavila je danas šef gradskog Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije Admira Kličić.
Kličićeva je pojasnila da su u Portal otvorenih podataka uključena ne samo Gradska uprava, nego i javna komunalna preduzeća i javne ustanove čiji je grad osnovač ili saosnivač.

“To je jedan sasvim drugi način prikazivanja podataka koji se mogu i predstaviti grafički i unutar mapa, služe za dalju obradu, distribuisanje, korištenje i sami cilj cijele priče je stvaranje određene vrste aplikacija koje će imati za benefite ne samo prema građanima, nego i ekonomskoj zajednici”, rekla je Kličićeva novinarima u Prijedoru gdje je danas održana prezentacija ove baze podataka.

Ona je najavila da će u drugoj fazi biti uključeni i svi privrednici koji žele otvoriti svoje podatke kako bi se imala cijela slika ekonomske zajednice.

Kličićeva je pozvala građane da posjete ovaj portal/opendataprijedor.ba/ i pogledaju šta su svi učesnici ovog projekta otvorili prema građanima.

Ona je podsjetila i na ranije uspostavljene elektronske servise poput dokument menadžment sistema, virtuelni matičar, e-info pult, e-pisarnica, e-sitizen, 48 sati i mnogi drugi.

“Razvojni program UN i švedska Vlada pratili su rad grada Prijedora i u posljednjih godinu dana desetak puta nas pozivali da predstavljamo svoje servise i da pokažemo ostalim jedinicama lokalne samouprave kako je išao taj razvoj kao primjer uspješne prakse. S obzirom na to da su prepoznali taj prvi dio, dali su nam mogućnost da konkurišemo sa Portalom otvorenih podataka kao podrška novoizabranim gradonačelnicima koji bi napravili još jedan korak dalje ka digitalizaciji”, pojasnila je Kličićeva.

Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš naglasila je da je Prijedor prva lokalna zajednica koja je pristupila projektu Portal otvorenih podataka.

“Ponosni smo na tu činjenicu. Ovo je samo još jedna stepenica ka tome da idemo prema transparentnosti još više i da lokalnu upravu otvaramo prema našim građanima”, dodala je Dodoševa.

Izvor: SRNA/kozarski