Nisu jasni tehnički detalji, kako je Interpol uspio da dođe do aplikacije, ali ono što se zna je da se koristi kriptografija

Pored mnogobrojnih kanala komunikacije, ona koja je definitivno privukla najviše pažnje u posljednje vrijeme je Sky aplikacija.

Nakon otkrivanja poruka na ovoj aplikaciji, uslijedila su hapšenja pojedinaca i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Šta predstavlja ova aplikacija i kako se koristi, istražila je Maja Popović.

Veliki broj kriminalaca, narko-dilera te onih koji se bave drugim oblicima visokog kriminala, otkriveni su uz pomoć belgijske aplikacije Sky.

FBI je, u martu prošle godine, od spomenute aplikacije tražio pristup podacima, što je kulminiralo prestankom rada ove aplikacije.

“Nisu jasni tehnički detalji, kako je Interpol uspio da dođe do te aplikacije ali ono što se zna je da se koristi kriptografija, ključevi kojima se štite te povjerljive informacije tokom razmjene. Interpol je uspio da dođe do tih ključeva, da može pročitati poruke”, poručio je profesor računarskih mreža na Elektrotehničkom fakultetu Saša Mrdović.

Izvor: UNA