Spoljna politika Savezne Republike Njemačke, posebno od 2021. godine, upadljivo je usmjerena na antidejtonsko i antiustavno djelovanje. U ambijentu koji vlada u BiH, ovakav pristup može samo stvoriti dodatne probleme, a nikako ponuditi rješenje.

To je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, naveo u obrazloženju svoje odluke da glasa protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu.

Dodikov veto sutra u 12 časova naći će se na dnevnom redu posebne sjenice Narodne skupštine, a da bi bio potvrđen, potrebna mu je dvotrećinska većina poslanika. Sudeći prema najavama, to se neće desiti.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodik dalje navodi da je insistiranje na nelegalnom imenovanju Kristijana Šmita, koji nije prošao propisanu proceduru u Savjetu bezbjednosti UN za preuzimanje dužnosti visokog predstavnika u BiH, dokaz diskriminatorskog i anahronog političkog pristupa i miješanja aktuelne političke garniture Njemačke u ionako složena unutrašnja pitanjima u BiH, što samo doprinosi dodatnoj destabilizaciji odnosa i dodatnom usložnjavanju situacije.

– Kontroverzna rezolucija Bundestaga, za koju se najviše zalagao i lobirao zastupnik Socijaldemokratske stranke, Adis Ahmetović, koji u Bundestagu otvoreno zastupa i podržava agendu SDA, dodatno je produbio jaz i ogolila otvoreno favorizovanje strana, tj. jednog od konstitutivnih naroda u BiH na štetu druga dva, što je izuzetno opasno. Ova – po stabilnost BiH – opasna rezolucija, čak predviđa i promjenu sistema u BiH, zalažući se ukidanje entiteta, a time i osnovu mirnog suživota i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda, a to je entitetsko glasanje. Zadiranje u Dejtonski mirovni sporazum i nametanje izmjena Ustava direktno vodi ukidanju Republike Srpske, a ja, kao legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, ne mogu da prihvatim imenovanje ambasadora za kojeg unaprijed znam da dolazi da sprovodi malicioznu nad srpskim narodom – kaže Dodik.

FOTO: FIONN GROSSE/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: FIONN GROSSE/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Podsjeća da je Njemačka jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je ta uloga obavezuje da dosljedno primjenjuje slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da poštuje Ustav BiH koji iz njega proizlazi.

– Republika Srpska, koju predstavljam u tročlanom kolektivnom tijelu koje se po Ustavu zove Predsjedništvo BiH, bori se za očuvanje i dosljednu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na tom putu smo usamljeni. Pokušaji revizionističkog pristupa usmjerenog protiv dosljedne primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji zagovaraju određene političke strukture potpomognute spoljnim uticajima, traže stalnu pripravnost snaga koje štite poredak zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, ali i pomoć dobronamernih partnera – navodi srpski član Predsjedništva BiH.

Kako kaže, bez obzira što procedure oko imenovanja ambasadora još nisu završene, njemačka strana je bez ustezanja postavila ultimatum suverenoj državi – „bar volimo da mislimo da BiH to jeste“ – i zatražila da se u datom roku Predsjedništvo izjasni o svom stavu.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

– Podsjećam, prema svim važećim diplomatskim dokumentima i pozitivnoj praksi, zemlja prijema nije dužna da obrazlaže svoju odluku. Tražiti od Predsjedništva da u ostavljenom roku od 48 časova dostavi objašnjenje zašto (još uvijek) nije dat agreman ambasadoru Njemačke, zaista je apsurd koji ponovo pokazuje kakav rejting i ugled BiH ima u istim onim zemljama koje joj decenijama bacaju prašinu u oči lažnim obećanjima i lažnim uvažavanjem – navodi Dodik.

Kako kaže, nije naodmet istaći da je jedan od sudija Ustavnog suda BiH Nijemac, a da „dobro znamo kakve odluke donosi taj sud“. Po pravilu, kaže Dodik, presude su protiv Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini.

– Savezna Republika Njemačka je, nažalost, predvodnik obustavljanja mnogih, prije svega infrastrukturnih projekata EU u Republici Srpskoj. A sve to samo zbog našeg insistiranja na poštivanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je osnova funkcionisanja i opstanka Bosne i Hercegovine. Cijeneći moć i snagu Njemačke, izražavam nadu da je Njemačka još uvijek dobronamerni partner svim narodima koji žive na ovim prostorima, bez selektivnog pristupa i favorizovanja jednih na štetu drugih, pri čemu su ovi „drugi“ gotovo po pravilu uvijek Srbi. U skladu sa navedenim, kao srpski član Predsjedništva BiH, u ovom trenutku nisam mogao dati saglasnost na Odluku o davanju agremana ambasadoru Savezne Republike Njemačke u BiH, te istu dostavljam na odlučivanje Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je jedina nadležna instanca u skladu sa zakonskim regulativama i svojim ovlaštenjima za dalje preispitivanje ove odluke – zaključuje Dodik obrazlažući zbog čega smatra da je odluka Predsjedništva o davanju agremana ambasadoru veoma štetna po vitalni interes Republike Srpske.

Izvor: Srpskainfo