????????????????????????????????????

 Policijska uprava /PU/ Prijedor zajedno sa jedinicama lokalne samouprave, gradskim i opštinskim izbornim komisijama i političkim subjektima preduzima mjere i radnje iz svojih nadležnosti s ciljem obezbjeđenja nesmetanog predizbornog perioda, izjavio je danas načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.
“Spremni smo i da na sam dan izbora obezbijedimo sve to i da izbori proteknu u skladu sa zakonom predviđenim procedurama”, rekao je Vujanović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Govoreći o hapšenju više lica u vezi sa ubistvom načelnika sektora krim-policije PU Prijedor Radenka Bašića, među kojima je i jedan policijski službenik ove uprave, on je naveo da Uprava MUP-a Srpske za teški i organizovani kriminalitet i Tužilaštvo BiH i dalje rade na tome.

“Nažalost, da, policajac je uhapšen. Radimo, prikupljamo saznanja. Vjerovatno kada se dođe do finalne faze da će se Uprava oglastiti o tom pitanju”, kaže Vujanović.

On je izrazio zadovoljstvo što je period turističke sezone, odnosno jula i avgusta, protekao bez bezbjednosnih incidenata i u znaku planskih aktivnosti prevencije imovinskih delikata.

U avgustu su evidentirana 74 krivična djela, od čega 17 po nepoznatom izvršiocu, gdje je ukupna rasvijetljenost 96 odsto, a po nepoznatom počiniocu 82 odsto.

On je naveo da su prilikom rasvjetljavanja krivičnog djela ubistvo djeteta pri porođaju, koje se desilo u martu kada je na deponiji otpada Kurevo kod Prijedora pronađeno tijelo novorođenčeta, policijski službenici otkrili još jedno takvo djelo i da su za to dva lica prijavljena prijedorskom Okružnom javnom tužilaštvu. Vujanović je potvrdio da se nastavlja rasvjetljavanje prvog slučaja, kvalifikovanog kao teško ubistvo.

“Ponovo pozivam građane, ako imaju kakvih saznanja u vezi sa tim događajem, to podijele sa policijskim službenicima”, poručio je Vujanović.

On je napomenuo da je u slučaju narušavanja javnog reda i mira u Kozarcu 6. avgusta protiv tri lica podnesen izvještaj tužilaštvu zbog krivičnog djela tjelesna povreda. Vujanović je istakao da je kriminalističkom obradom utvrđeno da je motiv prekomjerna upotreba alkholola i neriješeni odnosi, dok su, pojedini mediji prenijeli, da je ugrožena bezbjednost po pitanju međunacionalnih odnosa.

“Ovom prilikom moram reći da smo tu oko smirivanja situacije imali od medija, posebno od lokalnih, koji nisu davali te neke bombastične naslove koji u većoj mjeri sami ugrožavaju i bezbjednost i dodatno podgrijavaju tenzije”, istakao je Vujanović.

Realizacijom akcije “Kalibar” policijski službenici evidentirali su tri krivična djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija za koja su nadležnom tužilaštvu prijavljena četiri lica.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je pet krivičnih djela i sva su koruptivnog karaktera, a materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist je 95.013 KM, a iz oblasti zloupotrebe droge evidentirano je pet krivičnih djela i osam prekršaja.

Zabilježena su 62 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, a iz oblasti bezbjednosti saobraćaja 95 saobraćajnih nezgoda, od čega dvije sa smrtnom posljedicom po dva lica. Iz saobraćaja su isključena 343 vozača i 44 vozila. Od višestukih povratnika u činjenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja oduzeto je pet vozila.