U Republici Srpskoj gotovo je jasno da postoje dvije različite politike, međusobno suprostavljene. Јedna na čelu sa Miloradom Dodikom i SNSD-om koji želi da se Banjaluka pita i druga sa SDS-om i PDP-om koji bi da Sarajevo odlučuje. To su nepomirljivi stavovi, rekao je za RTRS potpredsjednik SNSD Nikola Špirić, komentarišući izbjegavanje opozicije da ne učestvuje u radu NSRS koja odlučuje o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH na odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru.

–  Ono što je teže od toga što ne možemo da dođemo do jedinstva radi izbjegavanja opozicije da dođe u Narodnu skupštinu i iznese svoj stav, je da se oni na indirektan način nude kao poželjni partneri u realizaciji rezolucije Bundestaga, šaljući poruku su oni poželjni partneri za realizaciju i političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici – rekao je Špirić.

Istakao je da je to najopasnije poslije zasjedanja ove Narodne skupštine.

– To nije dobro i nisam siguran da li je opozicija svjesna koliko je otplivala daleko od obale – poručio je Špirić.

Naglasio je da Dodik koristi pravo koje mu je dao Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH da pokrene pitanje vitalnog interesa kada god to procijeni s namjerom da skrene pažnju na rezoluciju koju je usvojio Bundestag, a koja po procjenama analitičara, političara, građana Srpske nije dobronamjerna prema Srpskoj.

Autor: RTRS