Ujedinjena Srpska objavila je novi promotivni spot pod nazivom “U krizi se donose strateške odluke i odmah djeluje”.

U spotu se govori prioritetnim odlukama koje vlast mora da donese, a odnose se na obezbjeđivanje sigurnosti građana Republike Srpske, prvenstveno kroz osiguranje dovoljnih zaliha hrane i energije, ali i obezbjeđivanje funkcionalnosti države u situacijama velikih kriza.

Na naš upit koji su vitalni interesi Republike Srpske, predsjednik US, dr Nenad Stevandić, odgovorio da je vojna intervencija u Ukrajini ubrzala tok istorije, i da vidimo da velike države poput Njemačke već upadaju u tešku krizu.

– Prioritet malih država poput Republike Srpske mora da bude proizvodnja hrane i energije, jer velike sile nemaju problem da u krizi otimaju od drugih, dok mi moramo da se potrudimo da sami sebi obezbjedimo opstanak i sigurnost – kaže Stevandić.

Dodaje da je nezadovoljan trenutnom politikom koja se odnosi na poljoprivredu, jer kako on kaže, Republika Srpska ima najviše obradive površine po stanovniku, a proizvodi manje hrane i od Slovenije ili Izraela, iako su po veličini približno iste, a imaju neuporedivo manju i nekvalitetnije zemljište.

– Razlog tome je što ne postoji dovoljno podsticaja od države za mala gazdinstva, jer Republika Srpska nema velike poljoprivredne proizvođače, i da deset hiljada plastenika može da obezbjedi trideset hiljada radnih mjesta, i da se podsticaji države moraju okrenuti upravo tim malim gazdinstvima – kaže predsjednik US.

Stevandić dodaje da se na primjeru Stanara, u kojim Ujedinjena Srpska ima vlasti u kojoj su otvorene dvije njemačke fabrike, na isti način može razviti kompletna RS, jer Srpska proizvodi dovoljno struje, odnosno najviše kilovat časova po stanovniku u Evropi, a ta struja je jeftinija i u odnosu na region i u odnosu na Evropu.

– To je prednost koja mora da privede investicije jer operativni troškovi mogu da budu i do šest stotina puta manji nego bilo gdje drugo u Evropi – zaključuje Stevandić.

Izvor: Srpskainfo