Meteorolozi u Republici Srpskoj najavili su jak do olujni vjetar i obilnije padavine od sutra do subote, 17. septembra, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozorili su da je zbog obilnijih padavina u kratkom periodu moguć porast bujičnih vodotokova, kao i problemi sa oborinskim vodama u gradskim zonama.

U većini predjela očekuje se 20 do 40 milimetara kiše po kvadratu, na zapadu od 40 do 60 milimetara, a na jugu oko 60 do 70 milimetara kiše po kvadratu.

U Hercegovini u većini predjela očekuje se od 40 do 60 milimetara kiše po kvadratu, u zoni jačih pljuskova i do 100 milimetara, a na zapadu 20 do 50 milimetara kiše po kvadratu. U ostalim predjelima manja količina padavina.

Meteorolozi su najavili da se sutra očekuje vjetrovito vrijeme, uz umjeren do jak jugo, uz udare od 40 do 60 kilometara na čas. U višim predjelima, pogotovo u Krajini, ponegdje je moguć olujni vjetar uz udare i do 70 kilometara na čas.

Jača promjena vremena očekuje se u petak i subotu, 16. i 17. septembra, uz obilnije padavine na jugu i zapadu, a duvaće povremeno jak vjetar.

U petak, 16. septembra, na jugu se očekuje oblačno i vjetrovito vrijeme sa čestom kišom i pljuskovima s grmljavinom. U ostalim predjelima vjetar će oslabiti i biće promjenljivo uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom.

Kiša će biti češća ujutru na sjeveru i sjeverozapadu, tokom dana će biti više suvog vremena, na istoku uz sunčane periode.

Naglo zahlađenje najavljeno je u subotu, kada se očekuje i jaka kiša, obilnije padavine na zapadu i u Hercegovini. Tokom dana jače zahlađenja prvo na sjeveru i zapadu, a do kraja dana u svim predjelima.

Prestanak padavina očekuje se u nedjelju, 18. septembra, i to prvo na sjeveru i zapadu, a do kraja dana i u većini predjela.

Iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozvali su stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara.

Autor: SRNA/Srpskainfo