Evo šta može da vam pomogne ako imate glavobolje zbog vremenskih prilika:

1. Tuširanje

Tuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom. Naizmjenična voda različitih temperatura podstiče krvne sudove da se šire i skupljaju.

2. Intenzivna fizička aktivnost

Uvedite intenzivnu fizičku aktivnost kao što je trčanje, brzo hodanje ili plivanje u svoju rutinu. Sve ovo povećava rad srca i protok krvi, što dovodi do širenja krvnih sudova. Na kraju treninga, protok krvi se smanjuje i krvni sudovi se sužavaju.

3. Masaža

Ako dugo sjedite, vrlo je vjerovatno da često imate ukočen vrat i leđa. Redovna masaža vrata i leđa ublažava napetost i poboljšava dotok krvi u mozak.

4. Izađite na svjež vazduh

Što više vremena provodite u prirodi. Kada izađete sa posla, recite zbogom parku. Vikendom pokušajte da izađete van grada da udahnete kiseonik.

5. Pazite na ishranu

Svim oboljelima od migrene savjetuje se da konzumiraju hranu bogatu magnezijumom. To su pasulj, orasi, brokoli, zeleno povrće, zatim ono koje sadrži vitamine B grupe – pivski kvasac, losos, mlijeko, jaja, sjemenke, ostrige, dagnje…

6. Dobro se odmorite

Odmor je važan za opšte blagostanje tijela i uma. Ne nosite posao kući, ne radite vikendom. Provedite vrijeme odmora napolju, sa ljudima koje volite, a manje ispred televizora i listajući telefon… Pokušajte da odete u krevet do 11 sati uveče i spavajte najmanje 7 sati u provjetrenoj prostoriji na optimalnoj temperaturi, sa zatamnjenim prozorima. Najidealnije bi bilo da idete u krevet svake noći i budite se u isto vrijeme ujutru. Poštujte svoju rutinu spavanja.

Izvor: Agencije