Polaganjem vijenca i prisluživanjem svijeća ispred Spomen-obilježja “Za krst časni” u Prijedoru je večeras obilježen 15. septembar – Dan nestalih i poginulih Republike Srpske.

Zamjenik predsjednika gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Slaviša Kneginjić istakao je da su porodice ogorčene radom Instituta za nestala lica BiH, navedeći da je u pitanju nerad i totalna ležernost prema Srbima.
On je podsjetio da Srpska traga za 1.648 lica, od kojih su 1.011 civili, te da bi, s obzirom na to da su u protekloj godini identifikovana 22 Srbina, tom dinamikom bilo potrebno 183 godine da svi budu pronađeni.

“Mi moramo ponovo tražiti da u Republici Srpskoj imamo svoj institut za traženje nestalih”, rekao je Kneginjić.
Lazo Marčetić u ratu je ostao bez sina kojeg i dalje traži, a njegov Đorđo je imao 34 godine.
“Poruka bi bila da se potrude malo ne bi li se pronašlo ikada išta. Žalosno, već 27 godina čekamo, a ne možemo naći ni kost. Onda znate kakva su očekivanja, a prekosutra je tačno 27 godina kad je nestao gore na Vranskoj kod Krupe”, rekao je Marčetić.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da će Republika Srpska trajati onoliko koliko bude trajalo sjećanje na one koji su za nju dali živote.
“Ovdje se sloboda uvijek plaćala krvlju. Zato mi ne smijemo pustiti da zaborav ubije istinu da nam se opet ne bi dešavale takve stvari”, poručio je Kovačević.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar rekao je da su ti ljudi dali živote da bi danas u miru živjeli.

Izvor: prijedorgrad