Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Milan Petković, sastao se u Domu Narodne skupštine u Beogradu sa Veroljubom Arsićem, predsjednikom Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Arsić je naglasio da su odnosi između Republike Srbije i Republike Srpske na izuzetno visokom nivou, da je saradnja između rukovodstava iskrena, otvorena i da daje rezultate na zadovoljstvo obje strane.

Tim povodom pomenuo je izgradnju auto-puta Bijeljina – Rača, čiji radovi su svečano otvoreni tokom održavanja svečanosti povodom Dana zastave, koju zajednički obilježavaju Republika Srbija i Republika Srpska.

 

-Taj auto-put će da pomogne ekonomskom razvoju obje strane i dodatno će da zbliži naš narod koji živi u dve države – rekao je Arsić.

Potpredsjednik Petković istakao je da je za njega uvijek posebno zadovoljstva posjeta Srbiji i Narodnoj skupštini. Petković dodaje da je proces nadzora trošenja javnih sredstava jedna od ključnih uloga Parlamenta i da oba nivoa vlasti moraju pojačati uvid u način na koji se troše sredstva građana, i da je projekat Narodne skupštine Republike Srbije i UNDP, odnosno portal u kom se u realnom vremenu prikazuju troškovi javnih sredstava, nešto što bi trebalo da se i realizuje u Republici Srpskoj i BiH.

Petković je pohvalio odnos Narodne skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, ističući da je Srbija “za sve nas matica, ali i svijetlo na kraju tunela koje vidimo i uvijek znamo da je ovdje sigurna luka, pogotovo u posljednjim godinama kada je na čelu Srbije predsjednik Aleksandar Vučić, koji pruža nesebičnu podršku srpskom narodnu i cijeloj Republici Srpskoj”.

Petković je naglasio da postoji potreba za povećanom saradnjom i na nivou BiH.

Kako je saopšteno, Veroljub Arsić je predložio održavanje zajedničke sjednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i nadležnog skupštinskog radnog tijela u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sagovornici su se složili i da bi bilo preporučljivo uspostavljanje saradnje između Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, a u kontekstu regionalne saradnje, tema sastanka bila bi značaj projekta „Otvoreni Balkan“ i mogućnosti koje ona pruža svim njenim članicama.

Arsić je još jednom istakao da je Republika Srbija privržena dijalogu kojim treba da se rješavaju sporna pitanja među zemljama u regionu, da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suverenitet Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Izvor: Srpskainfo