Trudnice, ali i žene koje planiraju majčinstvo, izuzetno je obradovala vijest da će u Srpskoj biti besplatan prenatalni test, koji u ranoj trudnoći otkriva urođene, genetske mane ili bolesti.

Ovu mjeru podrške trudnicama inicirala je predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja je rekla da će Srpska na ovaj način napraviti veliki iskorak.

– Vodimo računa o zdravlju, želimo da budući roditelji budu spokojniji i da dočekaju svoje potomstvo na miran način – rekla je nedavno  predsjednica Cvijanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je prije par dana usvojila Narodna skupština Srpske, utvrđeno je pravo trudnicama kod kojih postoje medicinske indikacije na plaćeni neinvazivni prenatalni test.

Riječ je o testu koji se radi u trudnoći sa ciljem dobijanja informacije o zdravlju trudnice i bebe, a košta i do 1.600 KM.

– Ovo je jedna zaista sjajna stvar, koja omogućava blagovremenu provjeru zdravstvenog stanja i majke i bebe. Za parove to znači da će  period do porođaja moći da provedu spokojni i bez nepotrebnih briga i stresova. S obzirom na to da je riječ o veoma skupim testovima, mnogi parovi, jednostavno, o njima nisu mogli ni da razmišljaju. Sad se situacija drastično promijenila nabolje. Sve pohvale za inicijativu koja je iznedrila jednu ovakvu pronatalitetnu mjeru – kaže Milena K. iz Banjaluke koja je trenutno u postupku vantjelesne oplodnje.

Naglašava da parovima koji kao roditelji takođe pokušavaju da se ostvare kroz VTO, izuzetno puno znači i to što su im na raspolaganju tri besplatna postupka vantjelesne oplodnje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Ovu mjeru, koja je mnogima olakšala borbu za potomstvo, takođe je predložila predsjednica Cvijanović.

– U ovakvim situacijama podrška države znači mnogo. Sam postupak, ali i terapija, mnogo koštaju, u šta sam se uvjerila u četvrtom IVF postupku koji sam sama finansirala. Dosta se opuštenije  ulazi u sam postupak, ukoliko pored svih briga nemamo i tu brigu oko finansija – kaže za Srpskainfo Danijela P. iz Modriče.

Podsjetimo, Vlada Srpske je od 2018. uvela i naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate. Riječ je o naknadi koju porodilje primaju u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

Cilj ove mjere jeste da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da nezaposlene porodilje primaju određenu finansijsku pomoć tokom perioda, za koji se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju.

Izvor: Srpskainfo