Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kome je nakon sastanka uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Vučić je istakao da mu je neizmjerna čast što je bio u prilici da odlikuje premijera Mađarske najvišim ordenom koji Republika Srbija ima.

– Sa velikim ponosom konstatujem da ovo odlikovanje dodjeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za izuzetno dostignuće u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih i bratskih odnosa između Republike Srbije i Mađarske – rekao je Vučić.

Zahvalio se Orbanu na snažnom doprinosu u unapređenju sveukupne bilateralne saradnje Srbije i Mađarske koja je, kako je naveo Vučić, u stalnom usponu i koja je dostigla najviši stadijum u modernoj istoriji.

Vučić je naveo da je Srbija veoma zahvalna mađarskim prijateljima, ali i se i lično zahvalio Orbanu na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pruža Republici Srbiji, kako na evropskom putu, tako i u regionalnim pitanjima i bilateralnoj saradnji.

Orden Republike Srbije (Foto: RTRS)

Orden Republike Srbije (Foto: RTRS)

Predsjednik Srbije se premijeru Mađarske posebno zahvalio na obezbjeđivanju skladištenja gasa u Mađarskoj.

– Hvala vam zbog toga što i u ova teška vremena i u ovim mesecima kada svi gledaju sebe, što se ste smogli snage da pomognete Srbiji da obezbijedimo sigurniju i topliju zimu i budućnost za naše građane – napomenuo je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da mu je čast što je odlikovan Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.

– Rijetko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi i ja ovo ne shvatam kao da sam otpušten, već kao ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio, već zbog toga što ću od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva – naveo je Orban.

Istakao je da je Mađarska zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj i ukazao je da je to olakšano, jer sa Vučićem njeguju i lično prijateljstvo, kao i da je zahvalan i predsjednici Vlade.

– Za one zadatke koji nam predstoje i mi Mađari i vi Srbi treba da imamo dovoljno snage – poručio je Orban.

Autor: RTRS