Laureatu 50.Književnih susreta na Kozari, pjesniku i akademiku Gojku Đogu večeras je uručena nagrada ” Skender Kulenović- Književni vijenac Kozare” na manifestaciji nazvanoj ” Veče laureta”.

Predsjednik žirija Milosav Tešić je istakao da je žiri , koji su činili i pjesnik Zdravko Miovčić i i književni kritičar Radivoje Mikić ,odluku donio jednoglasno.
On je podsjetio da je Đogo tokom godina i decenija pokazao da spada u pjesnike koji vrlo strpljivo grade svoj pjesnički svijet polazeći od uvjerenja da pjesništvo govori nešto izuzetno i sudbinski važno svakom čovjeku.

” Svoju pesničku slobodu i hrabrost platio je robijom poslije objavljivanja knjige “Vunena vremena” 1981. godine,omogućavajući mu na jedan surov način da stane iza svake svoje reči ,a to znači da se Gorko Đogo može posmatrati kao pesnik čija je pesnička reč stekla onu najdublju istinitost, istinitost koja dolazi iza jedne dramatične epohe”, rekao je Tešić.
Nagradu laureatu uručio je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je čestitao nagrađenom pjesniku i zahvalio svim učesnicima koji su se odazvali ovog jubilarnoj kulturnoj manifestaciji po kojoj je poznat i grad Prijedor i Republika Srpska.Laureatu je uručena i nagrada “LJubijski rudar” čiji je sponzor kompanija Arcelor Mital, a Đogo je zahvaljujući se na ovom priznanju dodao da će novčani dio nagrade usmjeriti na asfaltiranje puta do Crkve Svetog velikomučenika Lazara u Vlahovićima kod LJubinja. Organizator i generalni pokrovitelj 50.Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori gradovi Banjaluka i Gradiška te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: prijedorgrad