Građani kod nas i dalje skupo plaćaju lijekove iako nam je direktor Agencije za lijekove BiH, PDP-ov Aleksandar Zolak, obećavao da će Pravilnikom iz 2017. cijene lijekova biti niže i do 80 odsto.

Iz institucija Srpske upozoravaju da zbog loših poteza na nivou BiH ispaštaju građani.

Drastična je razlika u cijenama lijekova u Republici Srpskoj i Srbiji. U namjeri da uštede koju marku, oni koji žive u pograničnim mjestima i po nekoliko puta mjesečno prelaze granicu preko Drine.

Da je tako potvrđuju i u apotekama u Srbiji i Srpskoj. Pojedini lijekovi skuplji su u prosjeku od 5 do 15 KM. A na spisku onih kod kojih je uočena najveća razlika su Hemomicin i Panklav.

Značajna razlika vidljiva je i na lijekovima Trimetakor koji u Srpskoj košta 14, a u Srbiji 4,30 KM. Lijek Zilt koji se koristi za tromb, u Bijeljini se može kupiti za 26,80 KM, a u Beogradu njegova cijena iznosi 10 KM.

Osim građana, teret osjećaju i manji farmaceutski lanci. Potvrdio je to i Nikola Rosić, vlasnik apoteka “Rosić”, Bijeljina. Kaže da džepovi pacijenata trpe i da mnogi po lijekove odlaze u Srbiju: “Sve pojedinačne apoteke propadaju, ostali su lanci. Posebno su pogođene Bijeljina i Zvornik. Dok je u Gradišci druga priča, iz Hrvatske dolaze ljudi jer su kod nas jeftiniji lijekovi”.

Po ovom pitanju institucije Srpske uradile su šta su mogle, pa su tako lijekovi znatno povoljniji nego u drugom entitetu.

Spuštena je marža u maloprodaji na 18 odsto, dok je u Federaciji 25 odsto. Kada je riječ o veleprodaji marža iznosi 6 odsto, dok je u Federaciji 8 odsto.

– Dok se ne promijene stavovi institucija na nivou BiH, nisam optimista da možemo očekivati u budućnosti značajno sniženje cijena. Republika Srpska neće odustati od tog dijela – istakao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U lancu odgovornosti ključnu ulogu ima Agencija za lijekove BiH u kojoj su najavljivali korigovanje cijena lijekova što bi išlo u korist građanima.

Od tih obećanja prošlo je šest godina pa je jasno da je sve ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

– Lijekovi nisu jeftiniji 10 odsto. Neki će biti jeftiniji 80 odsto, a neki uopšte neće biti jeftiniji, jer su im cijene već sada niže od one koja će biti prezentovana kao maksimalna – rekao je 2016. godine direktor Agencije za lijekove BiH, Aleksandar Zolak.

Šta se desilo sa najavama iz 2016. godine precizno ne odgovaraju iz Agencije za lijekove BiH. Pominju da je donosilac Pravnika Savjet ministara i da ga on može mijenjati.

Pa ako je tako, zašto ga nisu mijenjali dok su u Savjetu ministara sjedili ministri SDS-a i PDP-a?

– Ono što doprinosi mogućnosti da lijekovi u nekim zemljama u okruženju budu jeftiniji, je i činjenica da je PDV niži (kod nas je jedinstvena stopa PDV-a i ista je za sve proizvode 17 odsto). U zemljama u okruženju imaju i diferencijalnu maloprodajnu maržu što omogućava da skuplji lijekovi imaju manju maloprodajnu maržu – navodi Agencija.

Iako je Zolaku, koji je kadar PDP-a, direktorski mandat istekao početkom godine i dalje sjedi na rukovodećoj poziciji.

Obećanje nije ispunio, a njegov stranački šef Branislav Borenović je 2014. godine kampanju gradio na priči kako ćemo lijekove plaćati po cijeni kao u Srbiji!

Autor: RTRS