Dan nakon što je u javnost izašao dokument američkog Stejt departmenta da je odobreno 10 miliona dolara za kampanju Јelene Trivić, stižu brojna reagovanja.

Ovaj dokument i informaciju objavio je portal Glas naroda, a prenijela SRNA.

Srpski čan Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da se i ranije znalo da Amerika finansira kampanju Јelene Trivić, poručivši da im novac koji odvajaju neće biti dovoljan za promjenu vlasti.

Analitičari smatraju da ovakve informacije govore da administracija aktuelnog američkog predsjednika nije odustala od promjene vlasti, jer im ne odgovara, kako kažu, neko kao Milorad Dodik.

Dodik je rekao da se i ranije znalo da Amerika finansira kampanju Trivićeve, ali se sada vidi da su neki došli do tih podataka.

– Očigledno je da su neki pristali da budu upotrebljeni i zloupotrebljeni. Јednoga dana kada shvate u kakvoj su igri bili, onda će im biti žao i krivo. Svako ima pravo da bira. Očigledno da je intervencionizam stranaca prisutan, to mi vidimo i osjećamo. Ovdje su u izborni proces uključeni Amerikanci i Britanci koji rade zajedno sa svojim pulenima protiv, kako kažu, nacionalnih opcija koje su podložne ruskom uticaju – rekao je Dodik.

Naveo je i da je Britanija najavila sredstva od oko 60 miliona KM za borbu protiv “takozvanog ruskog uticaja”, a ljude iz vlasti Republike Srpske nazvali su “proruskim strukturama”. On je rekao da je za Srpsku neprihvatljivo da joj kažu da uvodi sankcije Rusiji samo za to što oni imaju sa njima problem, dodajući da je vjerovatno to izazvalo pažnju raznih obavještajnih službi koje sada podmeću.

– To nema nikakve veze sa tim. Mi sarađujemo sa Rusijom, kao što možemo da sarađujemo sa bilo kim. Ko god nas uvažava za partnera i želi sa nama da radi na projektimam ko god uvažava realnost i Ustav BiH sa nama mogu biti partneri. Neimenovani izvor Stejt departmenta saopštio je neki dan kako Rusi finansiraju kampanju Milorada Dodika i to je apsolutno notorna laž, jer se nikada ništa nije desilo. Mi imamo saradnju sa Rusijom i sutra putujem u tu zemlju – rekao je Dodik.

Nakon što su mediji objavili dokument o finansiranju kampanje Јelene Trivić američkim novcem, novinari su očekivali njen odgovor, ali ga nisu dobili. Potpitanja na sinoćnjem predizbornom skupu nisu bila dozvoljena. Umjesto odgovora novinarima, oglasila se na društvenim mrežama tvrdeći da je objavljeni dokument falsifikat.

– Dodikovi mediji odustali od ofucane priče o 40 britanskih špijuna i da su se umjesto toga sada preorijentisali na 40 američkih špijuna – napisala je Trivićeva na Fejsbuku-

Iz SNSD-a stižu oštra reagovanja. Pitaju ima li išta pogubnije za srpski narod i Republiku Srpsku kada se otkrije da kandidati za najznačajnije funkcije rade za novac po nalogu stranih država i njihove interese? Trivićeva se, kažu, ne bori protiv Milorada Dodika, već protiv Republike Srpske i interesa vlastitog naroda.

– Nažalost, Trivićeva to ne demantuje već naziva prljavom kampanjom, ali to se zove prljava namjera, jer nema ništa gore u demokratskoj zemlji od toga da se dezavuiše ili pokušava da se dezavuiše izborna volja građana, što stranci na bezočan podržavaju – kaže Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Analitičari smatraju da je administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena pronašla kome treba dati 10 miliona dolara za kampanju kojom bi bio srušen sa vlasti Milorad Dodik, a da je idealna osoba za takvo nešto Јelena Trivić.

Da je Јelena Trivić agent američkih interesa u BiH, kako bi se u Republici Srpskoj dogodio scenario sličan onom u Ukrajini, moglo se čuti od pojedinih geopolitičara u Srbiji.

Istovremeno, analitičari u Srpskoj kažu da ovo nije prvi put da stranci plaćaju opoziciju u predizbornim kampanjama. To se, kažu, dešavalo i 2014. i 2018. godine

– To znači da ni administracija DŽozefa Bajdena nije odustala od namjere da na vlast u Srpskoj nakon izbora dovede i da je čine oni koji su američkoj administraciji podobni – kaže analitičar Predrag Ćeranić.

Analitičar Dragomir Anđelković ističe da, ako je Trivićeva primila novac od SAD onda je to na liniji američkih geopolitičkih interesa i više nije dio kampanje, nego rušenje države.

– Mirnodopska agresija je zamijenila vojnu. Amerika pokušava da uništi Republiku Srpsku i to je fakat. Dok se Milorad Dodik nije učvrstio na vlasti oteto je preko 70 ovlašćenja Republici Srpskoj, a od 2006. godine taj proces staje. I to je Americi veliki problem. Nisu realizovali ono što su željeli, da dobiju unitarnu BiH uvučenu u NATO i sada vode jednu vrstu specijalnog rata – kaže Anđelković.

U dokumentu američkog Odjeljenja za evropska i evroazijska pitanja navodi se da je na osnovu sporazuma sa specijalnim predstavnikom Metju Palmerom i ambasadorom Gabrijelom Eskobarom sa Јelenom Trivić i Mladenom Ivanićem i instrukcija predsjednika SAD DŽozefa Bajdena neophodno dati 10 miliona dolara u gotovom novcu timu generala Dejvida Noulsa.

Da Eskobar ima čvrste veze sa opozicijom u Srpskoj, u februaru ove godine je potvrdio, i to na saslušanju u pododboru američkog Senata. Podsjećamo, Eskobar je tada rekao da radi s opozicijom da onemoguće Dodika u političkom djelovanju.

Autor: RTRS