Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor razgovarao je danas sa predstavnicima roditeljima djece koja pohađaju privatnu predškolsku ustanovu o načinu na koji će grad sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima.

” Roditelji su dali određene prijedloge i dogovorili smo se i usaglasili da se sredstva uplaćuju roditeljima te dogovorili o potrebnoj dokumentaciji koju je potrebno dostaviti da bi roditelji ostvarili to pravo”, rekao je Javor.
On je potvrdio da su sredstva obezbijeđena i u narednim danima će od savjeta roditelja stići informacija o tačnom broju djece.

” Zahvalio bih se roditeljima na finoj saradnji, komunikaciji i razumijevanju posebno što smo nakon razgovora prije nekoliko mjeseci dogovorili da se sačeka rebalans budžeta jer nismo imali ni stavku u budžetu niti obezbijeđena sredstva.Sada smo uspjeli i obezbijedili 80.000 KM u budžetu za ovu svrhu”, naglasio je Javor.
On je izrazio žaljenje što ovo pitanje nije prije riješeno.
” Siguran sam da je bilo mogućnosti, ali su o tome odlučivali neki drugi ljudi koji su imali neke druge prioritete.Kada je u pitanju boravak djece u privatnoj predškolskoj ustanovi svi smo svjesni nedostatka kapaciteta u javnoj predškolskoj ustanovi i zato nisu krivi ni roditelji ni djeca nego je sve bilo do lokalne zajednice”, istakao je Javor.
On je potvrdio da će svako dijete koje pohađa privatnu predškolsku ustanovu dobijati 100 KM dok se ne stvore uslovi i obezbijedi dovoljan broj mjesta u javnoj ustanovi.
“Kao što je svima poznato u narednim danima raspisaćemo tender za izgradnju jednog modernog dječijeg vrtića za oko 220 mališana jer to je broj koji svake godine ostaje neupiusan u javnu predškolsku ustanovu. Drago mi je što smo uspjeli da obezbijedimo dovoljno sredstava da olakšamo boravak njihove djece u finansijski im olakšamo troškove vrtića”, rekao je Javor.
Aleksandar Škorić ispred savjeta roditelja djece iz privatnih vrtića se zahvalio Gradskoj upravi i gradonačelniku što su odobrili ovu subvenciju i postupili po njihovom zahtjevu.
” U vrijeme današnjih poskupljenja ovo će biti velika pomoć roditeljima koji nisu bili u mogućnosti da dijete upišu u državni vrtić i time Prijedor u stvari ispunjava ustavnu i zakonsku obavezu da jedank način tretira predškolsko obrazovanje odnosno da građani pod jednakim uslovima mogu da ostvare to svoje pravo”, rekao je Škorić.
On je dodao da je na današnjem sastanku dogovoren operativni način i prijedlog isplate odobrenih sredstava.
” U narednim danima ćemo obavijestiti roditelje koja će dokumentacija biti potrebna da se dostavi i nadamo se da ćemo već u narednom mjesecu imati isplatu te subvencije” rekao je Škorić dodajući da privatni vrtić trenutno pohađa 220 djece i da će biti evidnatirano koliko ih je na cjelodnevnom,a koliko poludenovm boravku u vrtiću.

Izvor: prijedorgrad