Na finalnom, 4. kolu Istočno-evropskog ciljaškog kupa (East European Accuracy Cup/EEAC), ispisana nova stranica istorije sporta grada Prijedora, Republike Srpske i BiH. Tim Aero-kluba „Prijedor“ proglašen je za pobjednika u generalnom ekipnom plasmanu, a vođa prijedorske ekipe Siniša Vujaković osvojio je titulu najboljeg pojedinca Serije. I preostala dva mjesta na podijumu pripala su članovima prijedorske ekipe!

U Segedinu, gradu na jugu Mađarske, na ušću rijeke Moriš u Tisu, od petka do nedelje, 16-18. septembra, održano je 4. i finalno kolo ovog prestižnog takmičenja u padobranskim skokovima na cilj. Okupilo se 44 takmičara svrstanih u 11 ekipa, iz Moldavije, Mađarske, Rumunije, Poljske, Srbije, Hrvatske i BiH. Ekipa Aero-kluba „Prijedor“ nastupila je u standardnom sastavu: Boban Ivetić, Aleksandar Cvetković (pojačanje iz Smedereva), Draško Lajić i Siniša Vujaković.

Zbog izuzetno loših vremenskih uslova (uporna kiša, niska oblačnosti, a na kraju i orkanski vjetar), od planiranih osam odrađena su samo dva kompletna turnusa, manje od pravilima Serije propisanog minimuma od četiri – pa rezultati Segedina 2022. nisu priznati. Kako je prvo kolo u Moldaviji, u maju, otkazano zbog ratnih dejstava u komšiluku, a finale u poljskom Krakovu, planirano za prvi vikend u oktobru, zbog tehničko-finansijskih problema organizatora, u obračun za generalni plasman u obje konkurencije ušli su, od predviđenih šest, samo rezultati tri kola – u bugarskoj Montani, Prijedoru i rumunskom Brašovu. Konačni rezultat bio je kompletan trijumf Prijedorčana – šampionska titula i u ekipnoj i u pojedinačnoj konkurenciji. Sa sakupljenih 50 poena pobijedio je Aero-klub „Prijedor“, ispred ekipe Aeroclubul Romaniei, sa 48 poena, i poljske ekipe Krakow Wawel, sa 40 poena.

U pojedinačnoj konkurenciji, pobjedničko postolje bilo je tijesno za sve Prijedorčane. Šampionskom titulom okitio se Siniša Vujaković, koji je sakupio 125 poena, ispred Draška Lajića sa 122 i Aleksandra Cvetkovića sa 119 poena. Da dominacija bude još veća, i četvrto mjesto zauzeo je član tima Prijedora – Boban Ivetić sakupio je 103 poena.

„Iskreno, rezultat je u obje konkurencije mogao da bude i drugačiji, da su sva takmičenja bila održana sa kompletnih osam turnusa i da je Serija bila kompletna, sa svih šest kola, ali te su kalkulacije u domenu „šta bi bilo kad bi bilo“, komentarisao je ovu demonstraciju moći najjače ciljaške ekipe u Regiji njen kapiten Siniša Vujaković.

“Unatoč svim nefer okolnostima, na koje nismo imali nikakvog uticaja, ponosim se ovim istorijskim rezultatom ekipe u njenom premijernom nastupu u EEAC. I redoslijed u pojedinačnoj konkurenciji, mogao je da bude drugačiji. Moj subjektivni utisak je da je šampionsku titulu trebao da ponese Draško Lajić, najbolji i najkonstantniji ciljaš ove sezone, ali ga je poslije šest uzastopnih takmičenja stigao umor i zasićenost – što je uzrokovalo pad koncentracije.“

Za Prijedor tim sezona 2022. je (najvjerovatnije) završena, a za Vujakovića se ubitačno intenzivni program nastavlja u švajcarskom padobranskom centru Lokarno, gdje će narednog vikenda biti održano finale Svjetskog kupa.

Izvor: Infoprijedor/kozarski