Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da je 80.000 KM u rebalansu budžeta grada obezbijeđeno za subvencije roditeljima djece koja pohađaju privatnu predškolsku ustanovu.

On je naveo da će svako dijete koje pohađa privatnu predškolsku ustanovu dobijati po 100 KM mjesečno dok se ne obezbijedi dovoljan broj mjesta u javnoj ustanovi.

– Drago mi je što smo kao lokalna zajednica zajedno sa roditeljima ovo uspjeli i žao mi je što ovo nije prije riješeno i siguran sam da je bilo mogućnosti, ali su o tome odlučivali neki drugi ljudi koji su imali druge prioritete – rekao je Javor novinarima u Prijedoru, nakon razgovora sa roditeljima djece iz privatnog vrtića.

On je najavio da će u narednim danima biti raspisan tender za izgradnju vrtića za oko 220 mališana, koliko svake godine ostaje ispod crte pri upisu u javnu predškolsku ustanovu.

Aleksandar Škorić iz savjeta roditelja djece iz privatnog vrtića zahvalio je Gradskoj upravi i gradonačelniku za subvenciju.

– To će sigurno u vrijeme današnjih poskupljenja biti velika pomoć roditeljima koji nisu bili u mogućnosti da dijete upišu u državni vrtić i time Prijedor ustvari ispunjava ustavnu i zakonsku obavezu da na jednak način tretira predškolsko obrazovanje odnosno, da građani pod jednakim uslovima mogu da ostvare to svoje pravo – istakao je Škorić.

U narednim danima će roditelje biti obaviješteni koja će dokumentacija biti potrebna da se ostvari subvencija. Privatni vrtić ima 220 djece i neka koriste puni boravak, a neka poludnevni.

Autor: SRNA/Srpskainfo