Svetom liturgijom i parastosom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu, te polaganjem vijenaca na spomenik “Za krst časni” i u spomen sobi u kasarni “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru, obilježena je 31. godišnjica osnivanja prijedorskih ratnih jedinica.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je ovom prilikom novinarima izjavio da je ovo značajan datum budući da su prijedorske ratne brigade , koliko su bile važne i bitne za sam grad Prijedor i za naše stanovništvo, toliko bile značajne i važne za čitavu Republiku Srpsku i sav srpski narod .

” O njihovom junaštvu govorilo se i prethodnih godina, govori se i dan-danas i govoriće se i u budućnosti. Sa ratnog puta dugog preko 15000 kilometara na kojem su oni stvarali i branili našu Republiku Srpsku, mnogi od njih se nisu vratili svojim kućama ,svojim porodicama, roditeljima i svojoj djeci. Dužnost i naša obaveza je, ne samo kada je neki bitan datum nego da svaki dan slavimo heroje koji su nam omogućili da danas živimo slobodno u našoj državi”, poručio je Javor.
On je dodao da grad Prijedor vodi računa o svojim borcima.
” Iz godine u godinu izdvajamo veća sredstva i imamo odličnu saradnju sa boračkom organizacijom grada i mogu da javno poručim da ćemo u narednim godinama povećati iznos sredstava u budžetu grada za te svrhe”, rekao je Javor.
On je istakao da je bitno da i mlade generacije koje dolaze i mlade generacije koje su stasavale u ratno doba, znaju svoju istoriju, znaju ko su i odakle su i da čuvaju sve ono što su ovi ljudi ostavili iza sebe , kao što je mogućnost da živimo slobodno u Republici Srpskoj.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je da narod ovog kraja kao i narod Republike Srpske naučio lekciju iz prošlosti i posebno je to karakteristično za srpski živalj sa ovog područja.
“Vrlo dobro su shvatili opasnost onog što im se dešavalo kroz istoriju posebno u periodu 1941-1945.godine , to su predupredili, na vrijeme se odazvali mobilizaciji još 1991.godine i na takav način sprečili ono nešto što im se spremalo”, istakao je Ostojić.
On je dodao da je neizmjerna zasluga ovih ratnih jedinica, odnosno njenih pripadnika u stvaranju Republike Srpske.
“Republika Srpska je stvorena od strane boraca koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ona je naš opšti interes i u svakom slučaju osnovni predusov da je sačuvamo je da sačuvamo Boračku organizaciju Republike Srpske, da se borimo za prava i da uspostavimo puno jedinstvo, da se međusobno cijenimo i poštujemo slogu i jedinstvo”, poručio je Ostojić.
Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević izjavio je da je ponosan na jedinicu u kojoj je bio /Peta kozarska brigada/, kao i da je ponosan i na pripradnike 43.MTB kao i pripadnike MUP-a koje su u dva navrata svojom odvažnošću i hrabrošću odbranile svoj grad, a to je 30.maj 1992.godine i 10-15.oktobra 1995.godine.
” Želim svim građanima ovog grada da žive zajedno, ne moramo oprostiti, ali da zaboravimo ono što se desilo i ne daj bože ni najvećem neprijatelju nikad više rata na ovim prostorima”, rekao je Predojević.
Radovan Šmitran jedan od komandanata 43.prijedorske motorizovane brigade je rekao da je 30 godina je za ljudski život dugo vremena, ali da su naša sjećanja na poginule, nestale i umrle borce još uvijek svježa.
“Mnoge javne ličnosti uzmu sebi za pravo da kažu da se borci previše bave prošlošću što ja lično negiram i kažem da se bave budućnošću”, rekao je Šmitran.
On je svim borcima ratnih jedinica prijedorskih jedinica i MUP-a poželio da dočekaju i obilježe 40 godina od osnivanja prijedorskih brigada.
” Želim svim boračkim udruženjima i organizacijama da pospješe i poboljšaju svoj status što ja lično mislim da se može samo novim Zakonom o pravima boraca”, naglasio je Šmitran.
Ostoja Barašin koji je bio načelnik štaba, a potom i komandant Pete kozarske brigade koja je postojala u bivšoj JNA kao rezervni sastav, njegujući u to vrijeme tradiciju Pete kozarske partizanske brigade izjavio je da je i poslije tri decenije nismo ništa manje danas voljni i energični da očuvamo uspomenu na te događaje.
” To su događaji koje smo ostavili iza nas i u kojima smo stvorili Republiku Srpsku,a ovo je prilog odbrani Republike Srpske i ovo je prilog sjećanju na naše poginule borce , prilog sjećanju na sve borce i učesnike i mislim da sa ovom energijom da ćemo to učiniti i ubuduće”, poručio je Barašin.

Izvor: prijedorgrad