epa10143232 Dusan Tadic of Ajax reacts during the Dutch Eredivisie match between FC Utrecht and Ajax at Stadion Galgenwaard in Utrecht, Netherlands, 28 August 2022. EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić neće nositi kapitensku traku u duginim bojama na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru, prenijeli su svjetski mediji, uključujući i NBC sports.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) našla se pod velikim pritiskom nekolicine evropskih federacija koje su zahtijevale da njihovi kapiteni nose trake duginih boja na Mundijalu, koja simbolizuje borbu protiv bilo kakve diskriminacije u fudbalu.

– Nošenje ove trake poslaće jasnu poruku svijetu, rekao je kapiten Engleske Hari Kejn, a prenijeli britanski mediji.

Kampanja “Jedna ljubav” protiv diskriminacije u fudbalu počela je u Holandiji, čija reprezentacija igra u grupi sa Katarom, a od 13 evropskih selekcija čak osam želi da nosi traku sa duginim bojama.

To su Francuska, Njemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska.

Sa druge strane, u kampanji nisu učestvovale Srbija, Hrvatska, Portugal i Španija, dok će kapiten Poljske Robert Levandovski oko ruke nositi traku u bojama zastave Ukrajine, piše SPortal.

Izvor: Srpskainfo