ПЕТРИЊА, 22. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Republika Srpska izgradnjom kuće za porodicu Vranjanin u Luščanima kod Petrinje, čija je kuća srušena u zemljotresu krajem 2020. godine, pokazala solidarnosti i želju da pomogne svojim ljudima u nevolji, gdje god da se nalaze.

Cvijanovićeva je tokom posjete ovom naselju navela da je to prva od 10 kuća koje će biti izgrađene, a za koje je Srpska obezbijedila 1,5 miliona KM, te da će ostale biti završene polovinom novembra.

– Kada se nesreća dogodila intervenisali smo odmah sa 10 kontejnera za najugroženije porodice, koje smo i posjetili i obećali im pomoć institucija – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer Republika Srpska ima kapacitet da može da izađe u susret potrebama ljudi koji su u nevolji.

– Udružili smo snage zajedno sa Srbijom, ali isto tako i sa ljudima iz privatnog sektora koji su se sami angažovali da bi obezbijedili građevinski materijal i radove i zahvalna sam svima koji su bili u mogućnosti da daju doprinos da realizujemo ovaj projekat – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se podrška nastavlja, te da slijedi osposobljavanje za koliko – toliko normalan život u ovom kraju.

– Osim kuća, uništeni su i ekonomski objekti, staje i sve što je bilo važno za normalan život ovih porodica, tako da ćemo nastaviti sa podrškom – rekla je Cvijanovićeva.

Vlada Republike Srpske je poslije razornog zemljotresa koji je pogodio Baniju krajem 2020. godine donijela odluku da će finansirati izgradnju 10 montažnih kuća za pripadnike srpske zajednice.

Tada je odlučeno da će Vlada Srpske dodatno pomoći obnovi privrede i infrastrukture.

Autor: SRNA/Srpskainfo