Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH, tačnije njena Regionalna kancelarija u Banjaluci, potpuno se stavila u službu SDS-a i PDP-a, potvrđuju izvori Faktora. Posljednja dva mjeseca gotovo svaki dan u njenim prostorijama pojavljuju se novi radnici, a prema našim informacijama primljeno je tačno dvadeset novih špijuna. Njihov zadatak je samo jedan. Pokušati diskreditovati političke protivnike opozicije u Republici Srpskoj. Faktor je i ranije pisao o stanju u OBA-i BiH pa je i naš mediji pod svakodnevnom opservacijom saradnika službe bliskih opoziciji.

Cure informacije

Aktivnosti ili bolje rečeno panika među PDP-ovim dijelom službe posebno je zavladala nakon što su mediji, među kojima je Faktor, a koji je umeđu prvima objavio da je Draško Stanivuković imao saobraćajnu nesreću, 17. septembra u banjalučkom naselju Trapisti.

Tu veče odmah je pokrenuta sva moguća „mašinerija“ kako bi se saznalo ko je medijima „doturio“ fotografije i informacije sa mjesta događaja jer se vijest pojavila u javnosti dvadesetak minuta nakon nesreće.

Opoziciono krilo u OBA-i je umislilo da Stanivukovića neko prati te da snima svaki njegov korak što je izazvalo opštu paniku u njihovim redovima.

Da bi im skratili muke, javno kažemo da je istina da je fotografiju snimo slučajni prolaznik koji se zadesio na licu mjesta! Vaše je samo da nam povjerujete.

Regrutuju po hotelima

Međutim, prije tog događaja „saradnici službe“ svakodnevno su imali zadatak da prate kandidate vladajućih stranaka, pokušavajući napraviti situacije iz kojih bi se mogle izvući, navodno, kompromitujuće fotografije ili informacije.

U tu svrhu već nekoliko sedmica pokušavaju  vrbovati informatore u vidu ugostiteljskih radnika u kafićima i restoranima gdje odjsedaju „važne ličnosti“ , recepcioneri u hotelima, posebno u manjim mjestima gdje kandidati imaju tribine.

Zanimljivo je da se vrbuju radnici autopraonica i servisa gdje se popravljaju automobili.

Faktor saznaje da postoje i službene zabilješke gdje pojedini radnici i zvanično potvrđuju da su bili izloženi pokušajima vrbovanja od lica koja su se predstavili i pokazali službene legtimacije Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Duplirali špijunske aktivnosti

Naravno najinteresantnija je Banjaluka, gdje se odvija rovovoska borba između dva suprotstvaljena bloka, a kako se približavaju izbori pojedini, opoziciji bliski radnici obavještajne službe, koristeći legitimacije, sve češće pribjegavaju i ucjenama pa i sili.

Nerijetko se resursi službe koriste  s ciljem pružanja zaštite i pratnje liderima opozicije.

Navodimo samo jedan primjer, kada se dogodio incident ispred kafića na Petrićevcu gdje svakodnevno „odsjeda“ otac gradonačelnika Banjaluke Dragan Stanivuković.

U pitanju je mjesto na kojem se u suštini kroji politika koju vodi gradonačelnik najvećeg grada Srpske. Incident se dogodio nedavno na parking prostoru, kada su radnici, koji su se predstavili kao služebnici OBA-e udaljili slučajnog prolaznika, a koji je bio „sumnjiv“ .

Međutim, radilo se o čovjeku koji je došao u posjetu članu porodice, koji je smješten u obližnjem gerijatrijskom domu.

Takođe, samo su pojedini mediji „konstatovali“ da se uz Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a u Jasenovucu pojavio Vedran Francuz, odnedvano radnik OBA BiH, o čemu je Faktor takođe pisao.

Borenović, ali ni Obavještajna služba nisu našli za shodno da bar formalno demantuju te navode.

NAJSTARIJI TRIK

Ključna uloga je ipak praćenje političkih protivnika.

Nije slučajno da opoziconi mediji već mjesecima „satanizuju“ predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vladu Đajića, iznoseći glusne laži, među kojima i one da konzumira narkotike  pa sve do raznih drugih najprizemnijih  metoda, koje se ne mogu podvesti pod političku borbu.

Dokazi za pomenute tvrdnje ne postoje, pa je stiglo „naređenje“ da se Đajić prati 24/7 svaki dan kampanje, kako bi mu se napakovali navodni dokazi o inkriminisanim radnjama.

Takođe, jedan od zadataka je i diskreditacija najužih članova porodica Dodik, Cvijanović, Višković, Tegeltija…. Službene pratnje pojedinih funkcionera, koji su pod prismotrom PDP-ove i SDS-ove saradničke službe 24 časa.

VRBOVANJE NA ULICI I KAFANI

Budući da se radi o obavještajcima bliskim opozicji, nisu dobili zvanični nalog da koristiti sve tehničke resurse koje služba ima.

Bar ne u većoj mjeri, potvrđuju izvori Faktora iz OBA BiH.

Zbog toga ispolitizovani pojedinci još uvijek primjenjuju metode fizičkog praćenja i stvaranja mreže „saradnika“, odnosno približavanje onima u vlasti koji malo više „razvežu jezik“ u kafani, restoranu, hotelu ili servisu dok čekaju da se popravi ili opere automobil.

Sve dobijene informacije se uredno šalju u jednu bazu, Kancelariju OBA u Banjaluci, a onda se selektovane šalju odabranoj grupi ljudi u opoziciji i prema opozicionim medijima.

autor: Faktormagzin