U ovo doba godine koncentracija polena ambrozije je najveća, što uslovljava i povećan broj pacijenata koji se ljekaru javljaju zbog problema s alergijom.

Stručnjaci objašnjavaju da su među simptomima promjene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom.

– Simptomi su i kihanje, više od deset puta uzastopno, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa, pečenje u očima, otečenost kapaka, otežano disanje, napadi gušenja uz “sviranje” u prsima, kašalj, noćno buđenje zbog otežanog disanja, te slabija tolerancija fizičkog napora. U težem obliku, navedeni simptomi mogu biti opasni po život – upozorava za Srpskainfo specijalista za bolesti pluća, profesor dr Mirko Stanetić.

Ističe da, osim mjera liječenja, u vrijeme najveće koncentracije polena treba izbjegavati izlazak iz kuće od pet sati ujutro do deset sati prijepodne, kada je koncentracija najveća.

– Treba držati zatvorene prozore stana ili automobila na putovanju, slobodno vrijeme provoditi na mjestima gdje nema ambrozije, na primjer na većoj nadmorskoj visini, radove izvan kuće obavljati neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija polena najmanja i kada ga kiša ispere, kasno poslijepodne ili predveče – savjetuje dr Stanetić.

Dodaje da treba prati kosu i tuširati se prije spavanja, kako bi se odstranila tokom dana nakupljen polen, ali i često prati ruke.

– Poželjno je izbjegavati pušenje, sprejeve protiv insekata i slične iritanse, jer pojačavaju simptome alergije. Odjeću ili cipele ne sušiti izvan kuće, ne izlaziti iz kuće za vrijeme suvih i vjetrovitih dana – ističe dr Stanetić.

ALERGIČNO 10 ODSTO STANOVNIŠTVA

Ambrozija cvjeta kasno u ljeto i početkom jeseni proizvodeći polen, a svaka biljka proizvede oko stotinu miliona zrnaca polena svake godine. Zrnce polena ima dobre aerodinamičke osobine i može “putovati” i do 300 kilometara dnevno, nošeno vazdušnim strujama. Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, odnosno ima male “kukice” kojima se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa, čime sprečava brzu eliminaciju i tako stvara velike alergijske probleme. Polen ambrozije je izrazito alergogen. Smatra se da je oko 10 odsto stanovništva alergično na njen polenov prah.

Izvor: Srpskainfo