Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da za 30 godina Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu državu koja će biti razvijenija, u određenom državnom obliku ujedinjena sa Srbijom, bez loših namjera prema okruženju.

Dodik je rekao da je danas Republika Srpska stabilnija nego ikada, da je subjekt, ali da njena nezavisnost zavisi od niza procjena.

– Govoriću još 10 godina da se trebamo mirno razići dok se ne raziđemo. Pravo građanstva te ideje mora postojati i to morate ponavljati. To ne razumiju političari u pokušaju u Republici Srpskoj kojima je važnije da impresioniraju nekoga sa strane, nego da ovo svom narodu obezbijede –  rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je poručio da Srpska ima svoju politiku, koja je okrenuta jačanju mira, stabilnosti, ekonomije i podrške stanovništvu.

– Napravili smo Republiku koja izgleda bolje. Banjaluka je veća, kao i Pale i Trebinje. Išli smo koncepcijom da razvijamo Trebinje kao regionalni centar. Takođe, i Višegrad gdje 40.000 ljudi godišnje posjeti Andrićgrad. Razvijali smo Olimpijski centar `Jahorina`, Zvornik, Bijeljinu, Doboj – naglasio je Dodik.

On je naveo da je proteklih decenija obavljao važne funkcije u Srpskoj, da je jedno vrijeme bio i opozicija, ali da nikada nisu izostajali pritisci stranaca, pa čak i prijetnje po njega i njegovu porodicu.

– Prijetnje su me samo ojačavale da nastavim. Uvijek sam se vodio time koliko moje ponašanje donosi ili odnosi Republici Srpskoj i da li je ugrožavamo ako kažemo da nešto nećemo. Davno sam shvatio da ne ugrožavamo i da Republici Srpskoj može pomoći jedino nedvosmislen stav odbrane njenih vrijednosti –  istakao je Dodik.

On je dodao da nije bilo lako pregovarati o mnogim važnim pitanjima, kada je često bio sam protiv svih, ali da je uvijek imao jasnu politiku koja je značila jačanje Republike Srpske.

Dodik je naveo da su indirektni porezi najstrašniji gubitak Srpske, te da je u vrijeme njegovog prvog mandata, kao premijera, Srpska bila fiskalni subjekt koja je posredstvom donacija plaćala zajedničke institucije, ali da se to promijenilo kada je otišao u opoziciju.

Autor: SRNA/Srpskainfo