Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uputilo je danas Savezu gradova i opština, svim načelnicima i gradonačelnicima, te predsjednicima skupština svih jedinica lokalne samouprave u Srpskoj obrazac zahtjeva za izdavanje rješenja kojim se utvrđuje legalnost objekata.

Resorni ministar Srebrenka Golić rekla je da je ministarstvo ovim dodatno pojednostavilo postupak utvrđivanja legalnosti bespravno sagrađenih objekata, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Golićeva je istakla da će se ovim znatno olakšati rad voditeljima postupka, što će omogućiti građanima da brže dobiju rješenje o legalnosti svojih objekata.

– Očekujemo da će svi gradovi i opštine odmah po dobijanju ovog obrasca omogućiti građanima na svom području da podnesu zahtjev i konačno riješe svoj egzistencijalni problem – naglasila je Golićeva.

Ona je podsjetila da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske i na sastanku sa Predsjedništvom Saveza gradova i opština Republike Srpske ukazala da je Ministarstvo kreiralo obrazac zahtjeva koji je jedinstven za sve lokalne zajednice.

Golićeva je naglasila da je nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji omogućen potpuno besplatan postupak utvrđivanja legalnosti.

Ona je navela da su ovim zakonom građani – vlasnici objekata, koji su bespravno izgrađeni do 31. decembra 2013. godine, oslobođeni prikupljanja dokumentacije i različitih saglasnosti.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. septembra po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji omogućava legalizaciju individualnih stambeno-poslovnih objekta izgrađenih do 31. decembra 2013. godine.

Zakonom je definisano da je riječ o objektima čija je bruto građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji se nalaze na digitalnim ortofoto planovima Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS