Štrajk je normalan i zakonit vid radničke borbe kojom se želi još jednom pozvati rukovodstvo “Arselor Mitala” da pokaže razumijevanje za težak položaj radnika, poručeno je iz Sidikalne organizacaije ove kompanije.

–  Inflacija je, po zvaničnim podacima, preko 16%. Ali ni to ne oslikava najbolje trenutno stanje, jer su neke osnovne životne namirnice poskupile i za 50%. To je bio okidač da počenmo razgovore za poslodavcem. Pregovori su vođeni preko tri mjeseca. Nažalost, i oni posljednji, vođeni juče sa predsjednikom Upravnog odbora, nisu dali rezultata. I bili smo primorani na ovaj korak – rekao je Dario Antonić, predsjednik Sindikalne ordanizacije “Arselor Mitala Prijedor”.

On je pojasnio da je cilj da se ovom isplatom pokrije dio štete koju je stvorila inflacija, budući da ne mogu očekivati novo povećanje plate u ovoj godini.

– Protekle godine smo imali pregovore u kojima smo unaprijed dogovorili platu za 2022. Ne znajući šta nas čeka u vezi sa infalcijom, koju su izazvala sva ova dešavanja u svijetu. Poslodavac smatra da je stav kompanije da nema naknadnih pregovora o plati za ovu godinu. I ovo je naš prijedlog, da kroz jednokratne isplate pokušamo ublažiti posljedice inflacije – naveo je Antonić.

Iz uprave “Arselor Mitala Prijedor” nisu željeli da komentarišu današnji štrajk, rekavši da pregovori sindikata i menaždmenta kompanije još uvijek traju.

Radnicima “Arselor Mitala” podršku je pružio i Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske.

– Sama činjenica da se radnici u realnom sektoru, i pored redovnih plata, moraju i na ovaj način boriti za svoja primanja, govori da inflacija uzima svoj danak. Smatram da je ovo jedan od organizovanijih sindikata, te da će uz podršku radnika i Sindikata metalca i rudara uspjeti da ostvare svoj cilj i da će pregovori dati rezultate – izjavio je Saša Kukolj, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS.

Jednočasovne obustave rada održavaće se u narednim danima, a na kraju će skupština sindikata donijeti odluku o daljim koracima, saopšteno je iz Sindikalne organizacije “Arselor Mitala”.

Izvor: kozarski