Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da će privatnim prevoznicima koji vrše usluge javnog prevoza na području Prijedora danas biti isplaćeno 20.100 KM subvencije iz budžeta grada, samim tim ukupno u ovoj godini 63.000 KM, a u prošloj godini 96.000 KM.

“Meni je žao što rad ovih prevoznika nije bio prepoznat i prethodnih godina. Jednostavno, nisu imali podršku, nisu imali saradnju, to je nešto što moramo mijenjati i svakako to nije samo njihova problematika već zajedno i sistemski moramo rješavati ovaj problem”, rekao je Javor novinarima nakon što je održao sastanak sa 13 prevoznika koji u Prijedoru obavljaju javni prevoz.

On je naveo da postoji dosta neprofitabilnih linija kao i da je poskupljenje naftnih derivata dovelo do poteškoća u radu.
” Mi ćemo se obavezati da ispoštujemo svoje obaveze prema njima , a to je 20.100 KM svaki mjesec i do kraja godine ćemo sjesti u istom sastavu da se dogovorimo za subvenciju za narednu godinu”, rekao je Javor.
On je dodao da posebno raduje činjenica da naši sugrađani neće ostati bez svog prevoza, a prevoznicima se zahvalio na razumijevanju što su , kada nije bilo mogućnosti da im se isplati bilo kakva pomoć, oni nastavili da obavljaju svoju djelatnost.
” Posebno raduje što je iz dana u dan sve manje problema i gdje ima komunikacije ima i dogovora i realizacije i ovo je jedan očigledan primjer te dobre komunikacije prevoznika i Gradske uprave”, istakao je Javor.
Predsjednik Udruženja autobuskih prevoznika Prijedor Zoran Grbić rekao je da ranije nije bilo razumijevanja iz Gradske uprave i zahvalio se čelnim ljudima grada na podršci.
Prevoznik Nebojša Trkulja izrazio je nadu da se došlo do sistemskog rješenja i da se o tome neće morati iznova razgovarati, nego da će se samo unapređivati odnosi.
“Ovo smo tražili zadnjih deset godina i nikad nismo mogli dobiti ništa, a sad smo došli do rješenja jer ovo je djelatnost opštedruštvenog značaja”, poručio je Trkulja.

Izvor:prijedorgrad