Gostujući na N1 televiziji predsjednik Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić odgovarao je na pitanja o statusu Srba u Federaciji i u BiH, i rekao je da se ne osjeća ugroženim za svoj život i da nema problem da boravi u Federaciji. Problem ima, kako on kaže kada ga se naziva bosancem, jer on to ne može da bude. „Ja sebe ne smatram bosancem, i niko moj nije bio bosanac. Taj termin se prema Srbima najčešće govori kao vid provokacije, koji nije dostojan odgovora. Ja sam Srbin iz Republike Srpske, imam i državljanstvo Srbije,. Ja ne vrijeđam druge narode i ne nazivam ih onako kako oni ne žele da ih se naziva“ izjavio je Stevandić.

Na tu izjavu je izrevoltirano reagovao Elmedin konaković govoreći da Srbe iz BiH u Srbiji nazivaju bosancima. Stevandić je Konakoviću odgovorio da se ni on ni niko iz njegove familije ne osjeća bosancem, i da biti državljanin BiH ne znači da je neko po automatizmu bosanac. „Mi sebe u Republici Srpskoj ne nazivamo bosancima već to radite vi (Bošnjaci), a paradigma da kako u Srbiji zovu Srbe iz BiH se odavno promjenila, i gospodin Konaković ne može i nema pravo da nama kaže kako da se mi osjećamo“.

Stevandić je dodao da državjanstvo i nacionalnost nije ista stvar. „Stvar je vaše (Konakovićeve) kulture hoćete li me vi nazivati bosancem, ali ja sam Srbin iz republike Srpske, to mi je bio i deda i pradeda a to su mi i djeca. Biti Srbin ne znači biti protiv BiH.“ – objasnio je Stevandić Konakoviću, koji je morao da se povuče izjavom da Stevandić ima pravo na sve dok ne ugrožava nekog drugog.

Izvor: vrbasmedia