Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je cilj Republike Srpske da ne optereti stanovništvo visokim cijenama struje i da električna energija postane jedan od značajnih razvojnih aduta.

Sada smo sposobni da 30 odsto svoje produkcije uzmemo i rezervišemo, te dajemo olakšice investitorima – rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da Republika Srpska jedina u regionu proizvodi višak električne energije.

– Izlazili smo na tržišta i te viškove prodavali dugo godina da bismo smanjili gubitke koji su realno vezani za domaću potrošnju i dovodili preduzeće „Elektroprivredu Srpske“ da uvijek bude iznad nule i da ima određenu dobit – rekao je Dodik.

Na taj način, dodao je Dodik, sačuvana je mogućnost da cijena za stanovništvo bude 26, a za privredu oko 30 evra po megavatu.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima prirodna, rudna bogatstva i sve šanse za dalji razvoj i izvoz električne energije, ali da okruženje koje determiniše snažni razvoj jeste pristup međunarodnom tržištu.

– Republika Srpska do prije dvije godine tome nije mogla da pristupi jer je bilo predviđeno da pristupa BiH koja u svojoj unutrašnjoj strukturi nije bila nadležna za takve stvari – pojasnio je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo