Čuveni holivudski glumac Arnold Švarceneger u sredu je posjetio nekadašnji nacistički logor Aušvic u Poljskoj i pozvao svijet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Švarceneger (75) koji je bio i guverner američke savezne države Kalifornije, rođen je u Austriji kao sin nekadašnjeg pripadnika nacističke stranke koji je služio u njemačkoj vojsci u vrijeme Drugog svjetskog rata, prenosi Blic.

On i predsjednik Fondacije jevrejskog centra Aušvic Simon Bergson, sin Jevreja koji su preživjeli holokaust, primjer su da se predrasude mogu izbrisati već u sljedećoj generaciji.

On (Bergson) je rođen nakon Drugog svetskog rata u predivnoj jevrejskoj porodici, a ja sam sin čovjeka koji je bio vojnik u nacističkom ratu.

– Mi smo druga generacija i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije – objasnio je Švarceneger.

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, umrlo je u gasnim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u Aušvicu, logoru koji su nacisti uspostavili u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Švarceneger je odao počast na mjestu “Zida smrti” gdje su njemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau.

Susreo se i sa Lidijom Maksimovič, koja je bila dovedena u taj logor kao trogodišnje dijete.

– Ljudi poput nje pomažu nam da nikada ne prestanemo da govorimo o tome šta se ovdje dogodilo prije 80 godina… ta priča mora ostati živa – istakao je on.

Izvor: Srpskainfo