Predsjednik Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić, obavio je svoju građansku dužnost i glasao jutros u OŠ “Branko Radičević” u Banjaluci.

Tom prilikom pozvao je građane da mirno, dostojanstveno i bez sukoba završe izborni proces.

Bosni i Hercegovini se danas održavaju opšti izbori na kojima se direktno bira čak 518 članova organa vlasti. Biračka mjesta će biti otvorena od sedam do 19 sati.

FOTO: US
FOTO: US

Kao i do sada, da bi mogao glasati, birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata BiH, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Građani BiH biraju tri člana Predsjedništva BiH (dva u FBiH jednog iz Srpske), 42 poslanika u Predstavnički dom BiH, od kojih je 14 iz RS; predsjednika i dva potpredsjednika Srpske; 98 poslanika u Parlament FBiH, 83 poslanika u Narodnu skupštinu Srpske, te poslanike u skupštine 10 kantona u FBiH.

Osim listića za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, glasači u Srpskoj dobiće još dva – jedan za Narodnu skupštinu i drugi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Ovjereno je i na glasačkim listićima se nalaze imena 7.258 kandidata, po organima vlasti: Predsjedništvo BiH 10 kandidata, Predstavnički dom BiH 752 kandidata, Predstavnički dom Parlamenta FBiH 1.230 kandidata, Narodna skupštinu RS 1.429 kandidata, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske 31 kandidat, te skupštine kantona u Federaciji 3.806 kandidata.

U centralnom biračkom spisku je 3.368.666 birača, od kojih je broj redovnih birača 3.277.490.

Prema podacima CIK BiH, ukupno je određeno 5.903 biračka mjesta, od kojih se 21 biračko mjesto nalazi u u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 15 država. Rad izborne administracije, proces glasanja i brojanja glasova nadziraće više od 60.000 akreditovanih posmatrača.

Izvor: Srpskainfo