Na javnim površinama u Prijedoru, radnici „Komunalnih usluga“ sade cvijeće koje je proizvedeno u rasadniku ovog preduzeća, a to će biti nastavljeno i narednog mjeseca. Samo ispred zgrade Gradske uprave, biće posađeno oko 4.000 maćuhica, dok će sa sadnicama na ostalim javnim površinama, taj broj biti mnogo veći.

“Ispred Gradske uprave sadimo maćuhicu, u leje, krugove žardinjere i uglavnom sređujemo da nam grad bude ljepši”, rekla je Gordana Praća, radnica prijedorskog komunalnog preduzeća.

Poslovođa Radne jedinice „Rasadnik i zelenilo“ Dragana Vukadinović kaže da, pored toga što sade cvijeće, radnici imaju i druge aktivnosti tokom jesenjeg uređenja grada.

“U toku je grabljenje lišća po zelenim površinama, drvoredima, sječa suvih i dotrajalih stabala te orezivanje. Pošto je lijepo vrijeme, još uvijek traje sezona košenja, a trenutno se sadi cvijeće po gradu”, navela je Vukadinovićeva.

U rasadanicima ovog preduzeća u Puharskoj, godišnje se proizvede oko 50.000 sadnica cvijeća. Veći broj sadi se po javnim površinama, ali se jedan dio dijeli tokom proljećnog uređenja grada. Građani mogu i da kupe sadnice u ovom rasadniku. Jedna maćuhica košta pola marke.

Izvor: kozarski