Odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske je presedan i pokazuje da, izgleda, ne može Srpska prebrojati svoje glasove, nego je potrebno da ih broji Sarajevo, ocijenio je predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac.

“Razumio bih da se ponovo broji za neka biračka mjesta, ali nikako ne mogu razumjeti za čitavu Republiku Srpsku. Ali, dobro, broji se u ‘Zetri’, sada broji njihova strana, je li? I mene interesuje da li će biti sve ovako kako jeste”, izjavio je Banjac Srni.

On je ukazao i da odluku CIK-a nije podržao član Komisije Vlado Rogić, koji je rekao da CIK za takvu mjeru nema zakonsko uporište, te da to eventualno može uraditi tek nakon što utvrdi rezultate izbora.

“Saglasio bih se sa Rogićem – kada se rezultati izbora utvrde onda idu određene žalbe i rokovi, te se onda može donijeti takva odluka. Međutim, postavlja se pitanje pravne legalnosti odluke donesene na ovakav način”, upozorio je Banjac.

On je upitao da li će se kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić, te potpredsjednik i predsjednik te stranke Igor Crnadak i Branislav Borenović i svi oni koji su govorili na opozicionom protestu na Trgu u Banjaluci, prestati baviti politikom ako i nakon ponovnog brojanja bude potvrđeno da je predsjednički kandidat SNSD-a Milorad Dodik pobijedio?

Banjac je podsjetio da je opozicija u izbornoj noći u 23.00 časa izašla sa proglašenjem pobjede, iako do tada nema teoretske šanse da glasovi budu izbrojani, uzimajući u obzir činjenicu da se prvo broje glasovi za srpskog člana Predsjedništva BiH, pa za Parlamentarnu skupštinu BiH, pa za predsjednika Republike Srpske.

“Tada je već bilo jasno da će opozicija ići sa takvim scenarijem. Lično sam imao određene informacije o tome”, tvrdi Banjac.

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas odluku o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Ponovno brojanje glasova biće obavljeno u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, a ovu odluku CIK-a, nije podržao Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH koji je rekao da CIK za tu odluku nema zakonsko uporište, te da to eventualno može uraditi tek nakon što utvrdi rezultate izbora.

Izvor: SRNA/ATV