Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu u Prijedoru je obilježeno 27 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta kojih je do rata u toj opštini bilo 27.000.
Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora deseti oktobar obilježava već 10 godina, s ciljem da se spoznaju dešavanja i istorija: “Našoj istoriji i sve što se dešavalo nije se na adekvatan način pristupilo. Nažalost, mnogi su u lažima nešto stvarali” rekla je Zdravka Karlica, predsjednica ove organizacije.
Potpredsjednik organizacije Slaviša Kneginjić istakao je da želi povući paralelu između Prijedora 1992. i Sanskog Mosta 1995. godine gdje je živjelo 27.000 Srba. “Svi su izbjegli i protjerani. Moramo spominjati Sanski Most i moramo tu istinu doznati jer o tome se ćutalo i nije se spominjalo” poručio je Kneginjić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragoslav Kabić rekao je da je most sa kojeg su danas bačene ruže i cvijeće u rijeku Sanu mnogima značio put slobode i spasa. “Mnogi od njih su našli ovdje svoje utočište i nastavili život u gradu Prijedoru. Grad Prijedor je grad tolerancije, mira i suživota i šaljemo poruku da se ovo nikad i nikom više ne desi” rekao je poslanik NSRS.

Izvor: prijedorgrad