Ballots are being counted after polling stations closed for the general election in Budapest, Hungary, Sunday, April 3, 2022. Hungarian voter in the Central European country faced a choice: take a chance on a diverse, Western-looking coalition of opposition parties, or grant nationalist Prime Minister Viktor Orban a fourth consecutive term. (AP Photo/Anna Szilagyi)

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas naredbu da se ponovo izvrši brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske, a na području cijele Srpske kao i Brčko distrikta. Ponovno brojanje izvršiće se u prostorijama glavnog centru za brojanje.

Ovom odlukom CIK direktno krši zakon.

Naime, u Članu 5.30 Izbornog zakona BiH, u stavu 1, jasno je navedeno da CIK prvo mora objaviti rezultate izbora kako bi se moglo pristupiti podnošenju zahtijeva za ponovno brojanje glasova.

“Nakon što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdi i objavi izborne rezultate, općinska izborna komisija, ovjerena politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ili nezavisni kandidat, mogu zahtijevati da CIK BiH ponovo broji glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama u kojima su se politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ilinezavisni kandidat kandidirali za izbore”, stoji u Izbornom zakonu BiH.

Izvor: ATV