Odluka CIK BiH da javnom medijskom servisu – RTRS-u dozvoli samo jednu kameru u centru za brojanje glasova u sarajevskoj “Zetri”, i to bez mogućnosti audio-snimanja onog što razgovaraju brojači dok broje glasačke listiće baca ozbiljnu sumnju u današnji proces koji je sam po sebi nezakonit, izjavio je sudija Ustavnog suda Milan Blagojević.

On je naglasio da je ono što se naziva kontrolno ponovno brojanje nezakonita radnja koju je nezakonito naredio CIK BiH, imajući u vidu da Izborni zakon BiH tako nešto uopšte ne predviđa.

– Na tu nezakonitost nadovezuje se ovakva odluka CIK-a da dozvoli samo jednu kameru bez audio-snimanja i baca sumnju na ono što će se danas dešavati, imajući u vidu da Izborni zakon BiH dozvoljava prisustvo posmatrača registrovanih političkih stranaka – rekao je Blagojević za Srnu.

On je ukazao da Izborni zakon BiH ni jednom svojom odredbom “ne zabranjuje prisustvo kamera u punom obimu”, odnosno da se vrši video i audio-snimanje onoga što treba da uslijedi danas popodne.

Blagojević je rekao da je frapiran nezakonitom naredbom CIK-a BiH da izvrši kontrolno ponovono brojanje glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

– Iza ovakve naredbe CIK-a ne stoji vladavina prava nego najmračnije snage, što unutrašnje, što one izvana, koje bi da naš narod prevedu žednog preko vode i da prekroje demokratsku izbornu volju građana – ocijenio je Blagojević.

RTRS je danas saopštio da neće realizovati TV prenos kontrolnog ponovnog brojanja glasova za predsjednika i potpredsjednika Srpske u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, jer Centralna izborna komisija BiH nije obezbijedila adekvatne uslove za to, odnosno nemoguće je da jednom kamerom bude obezbijeđen vjerodostojan snimak.

Autor: SRNA/RTRS