Ljubitelji lova ponekad ne vode dovoljno računa o tome kako nose i odlažu puške. A onda neopreznost dođe na naplatu. Potvrđuje to i nedavni slučaj u Oštroj Luci, kada je lovac ranjen zbog samoopaljenja lovačke puške.

”Došlo je do nesretnog slučaja kada su lovci prilazili autu. Lovac je stavio pušku na vozilo. Puška je sama pala i desilo se ranjavanje”, priča Ljubomir Trkulja, predsjednik Lovačkog udruženja ”Sana” iz Oštre Luke.

Oprez je najbitniji, smatra Miloš Trkulja, bivši član Lovačkog udruženja iz Koprivne. Poručuje da lovac ne može biti svako.

”To je jedan od posebno lijepih sportova, ali mora se biti ozbiljan. Ko god misli da lovi, ne može srljati. Tu moraš biti skoncentrisan i misliti da si u lovu i da su ljudi oko tebe, da ne napraviš neke probleme”, dodaje Miloš.

Iz Policijske uprave Prijedor navode da je ove godine zabilježen samo jedan slučaj ranjavanja lovca u lovu i to baš ovaj u Oštroj Luci. Dodaju da imaju veoma dobru saradnju sa svim lovačkim udruženjima.

”Policijska uprava Prijedor ima dobru saradnju sa lovačkim udruženjima sa kojima,  kroz zajedničku edukaciju i aktivnosti, radi na unapređenju bezbjednosti kada je u pitanju lovstvo. Apelujemo na sva lovačka udruženja da se pridržavaju zakonskih propisa, posebno kada je u pitanju edukacija lovaca iz oblasti rukovanja vatrenim oružjem i apelujemo na lovce da se pridržavaju lovačke etike”, navela je Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor.

Na kraju poruka: lovci, uživajte u lovu, ali znajte da morate obratiti pažnju na vlastitu i sigurnost drugih, jer oružje nije igračka.

Izvor: kozarski