ДОБОЈ, 18. АВГУСТА /СРНА/ - Лидер СНСД -а Милорад Додик и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je danas Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju ustoličenje u drevni tron srpskih patrijarha u Pećkoj patrijaršiji.

– Vaša svetosti, ovim putem želim Vama i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u ime srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH da uputim čestitku i prenesem radost zbog ustoličenja u drevni tron srpskih patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji – naveo je Dodik u čestitiki objavljenoj na Instagramu.

Dodik je istakao da cijeli srpski narod i cijeli pravoslavni svijet danas kliče: “Aksios!”, potvrđujući da je Njegova svetost patrijarh Porfirije dostojan trona Svetog Save.

– Ovim činom stali ste u red naših svetih patrijarha koji su ustoličeni na Kosovu i Metohiji, time potvrđujući važan kontinuitet srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji, a činom ustoličenja potvrđena je punoća Srpske pravoslavne crkve, što je posebno važno za očuvanje srpskog duhovnog i kulturnog identiteta u južnoj srpskoj pokrajini, ali i širom svijeta – naglasio je Dodik.

On je naglasio da je u današnje teško vrijeme ovozemaljskih iskušenja, pritisaka na srpski narod da odstupi od svog identiteta, posebno važno da je ustoličenje obavljeno baš na tom svetom mjestu, na Kosovu i Metohiji, koji su, kako je i sam patrijarh rekao, srpsko ime i prezime.

Dodao je da je patrijarška služba Njegove svetosti ovim činom upisana u vječnost, utkana u istoriju i vezana za nebo.

– Tron u koji ste danas i zvanično sjeli nosi i veliku odgovornost. Krst koji nosite je težak, ali srpski narod u Republici Srpskoj i širom svijeta vjeruje da ćete brod Srpske pravoslavne crkve nastaviti da vodite mudro kao do sada, da ćete nastaviti pronositi riječi ljubavi, međusobnog uvažavanja i da šaljete poruke mira i pomirenja – naveo je Dodik.

Dodik je u lično ime, ali i u ime cijelog srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH, poželio patrijarhu Porfiriju mnogo zdravlja, snage da se odupre iskušenjima i pritiscima i mudrosti da nastavi put svojih svetih prethodnika.

– Na mnogaja i blaga ljeta – naveo je Dodik u čestitki.

Autor: RTRS