Međuopštinska organizacija saveza slijepih Prijedor danas je povodom 15. oktobra – Međunarodnog dana bijelog štapa, podijelila higijensko-prehrambene pakete za sedam najugroženijih članova i jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM za 30 najaktivnijih članova ovog udruženja.
Potpredsjednica ove organizacije Jadranka Ružičić pojasnila je da su humanitarni paketi podijeljeni u okviru projekta “Nismo zaboravljeni” koji finansira Gradska uprava.

“To su članovi koji nemaju porodice koje bi im pomogle i nemaju nikakva primanja. Dvoje od njih sedmoro su korisnici prava na pomoć i njegu drugog lica i to su im jedini prihodi, a ovih pet nemaju nikakva primanja”, rekla je Ružičićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je novčana pomoć za najaktivnije članove obezbijeđena iz redovnog granta iz budžeta grada za ovu organizaciju, a koji za tekuću godinu iznosi 8.000 KM.

“Osim funkcionisanja udruženja, u smislu plaćanja režijskih i administrativnih troškova, nakupimo sredstava i tako jednom ili dva puta godišnje pomognemo jednokratnom pomoći našim članovima”, rekla je Ružičićeva.

Članica Upravnog odbora ovog udruženja Slađana Miljević smatra da su ovakvi projekti od veoma velikog značaja za ovu organizaciju.

“Neću pretjerati ako kažem da 90 odsto naših članova živi na ivici siromaštva i ovakvi projekti humanitarnog karaktera su od izuzetne važnosti za njih, ne samo iz materijalnog razloga, što im se na neki način pruži određena vrsta ekonomske podrške, već i iz moralnih razloga, da znaju da nisu zaboravljeni i da postoje ljudi koji misle na njih”, rekla je Miljevićeva.

Međuopštinska organizacija saveza slijepih Prijedor pokriva ovaj grad i opštine Oštra Luka i Krupa na Uni i broji trenutno 132 člana, od kojih su četiri zaposlena.

Izvor: SRNA/kozarski