Ne prođe ni dan a da opozicija ne izađe sa optužbama za navodne izborne krađe, a potom ni manje od 24 časa da ih nerijetko i iz vlastitih redova eskspresno demantuju.

I pored toga, skoro sve takve optužbe naveli su u krivičnoj prijavi, koju su podnijeli protiv SNSD-a i N.N. lica banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Iz SNSD-a kažu, u opoziciji se bave podvalama, samo da bi produžili političku karijeru. Slijede im prijave!

Snimak navodnog paljenja listića je lažan utvrdio je MUP. Navodno prepravljanje listića poštom demantovale Pošte Srpske.

Pa ipak, ovo su navodi koje opozicija nabraja u prijavi Okružnom tužilaštvu. Isti oni koje je i predsjednik CIK-a Suad Arnautović naveo kao razloge za ponovno prebrojavanje glasova.
– Uništavanje listića paljenjem, cijepanje listića i prepravljanje listića koji su došli putem pošte – nabraja PDP-ov Igor Crnadak.

– Nas ne interesuju rezultati izbora već saznanja koja imamo o paljenju listića, o cijepanju listića, markiranju promjeni rezultata – kaže Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

I opozicija i predsjednik CIK-a ignorišu izvještaj MUP-a Srpske, koji je utvrdio da je snimak paljenja listića lažan. To su prepoznali svi koji su u poštanskom sandučiću našli promotivni materijal glasačkog listića.

Na to podsjećaju i iz SNSD-a.

– Prvo, mora da budu potpisani od strane biračkog odbora, a ovi glasački listići to nemaju. Glasamo hemijskom olovkom, ovdje su zaokruživani markerom. I treće, glasački listići mora da budu presavijeni i ovi glasački listići to nisu – ističe Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Brzo je razotkriven i pokušaj stvaranja afere o vrećama sa neiskorišćenim listićima iz Doboja. Gdje su listići koje smo uredno poslali u CIK, uzvratili su iz Gradske izborne komisije, nakon optužbi. Da je to netačna informacija potvrdio je i predsjednik Komisije Nenad Paleksić.

Predsjednika CIK-a Arnautovića, da je riječ o 61 biračkom mjestu, demantovala je i njegova koleginica Vanja Bjelica Prutina. Za nju, to je samo loša komunikacija među kolegama.

– To je bio loš šum u komunikaciji. Ne želim da oponiram kolegi ali mislim da je riječ o manjem broju. Možda su ti listići u obojenim vrećema – naglasila je Bjelica Prutina.

Da li opoziciji ovakvi šumovi u ozbiljnoj instituciji, kakva bi trebalo da bude CIK, smetaju ili nisu u njihovoj frekvenciji? Za pravne stručnjake to je ozbiljna stvar , paradoks.

– Imati indicije o nečemu a da te indicije nisu zasnovane na prigovorima koji  zvanično moraju uslijediti, govori da CIK radi po nečijem nalogu – kategoričan je advokat Siniša Đorđević.

U današnjoj krivičnoj prijavi i slučaj “Pošte Srpske”, o navodnom prepravljanju glasova pristiglih poštom, koji je takođe demantovan.

– Pošte Srpske nemaju nikakve veze ni dodirnih tačaka sa pismima koja idu iz Beograda prema Sarajevu. Pisma koja idu drumskim saobraćajem idu u vidu zatvorenog zaključka koji ide prema BH poštama Sarajevo – pojašnjava direktor Miladin Radović.

Demantovali su iz PDP-a autentičnost poruke u viber grupi svog banjalučkog odbora da su vršili pritisak na CIK. Sve dok ih nije razotkrio njihov član stranke, koji je poruku i napisao.

– Јesam, pisala sam. To jeste jedna vrsta pritiska – priznala je Smiljana Moravac Babić.

Podsjetimo, kako bi to sakrili sugerisano je da se poruka obriše. O tome u PDP-u sada ćute. Nisu čak rekli ni da je bio šum u komunikaciji.

A u moru šumova, čini se, jasno se čuje priželjkivanje onog što su, po mnogima, i prije završetka izborne noći planirali – novih izbora.

Autor: RTRS