Manipulisanje izbornom voljom, podilaženje emocijama iznova poražene opozicije u Republici Srpskoj, jednostranim nametanjem odluke, podržavanje nezakonitosti usmjerene u pravcu osporavanja pobjede Milorada Dodika, stvaranje političke nestabilnosti u Republici Srpskoj dovodi međunarodnu zajednicu u poziciju uzročnika potencijalne političke krize na nivou cijele BiH, istakao je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Vranješ je u izjavi Srni rekao da samo dan nakon što je CIK BiH objavio preliminarne rezultate o ubjedljivoj pobjedi Milorada Dodika, Željke Cvijanović i SNSD-a, u Briselu je održan nezvanični sastanak predstavnika država članica EU.

“Od pojedinaca iz diplomatskog kora se moglo čuti da su zaključci tog sastanka išli u pravcu da međunarodna zajednica treba učiniti sve da spriječi Dodikov ostanak na vlasti, posebno što su i druga dva za njih sporna lidera, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, otišla, kako kažu, u drugi plan. Bez obzira na Dodikovu snažnu pobjedu, učesnici sastanka zauzeli su stav da BiH nema vremena za još jedan period blokada i nefunkcionisanja, označavajući Dodika kao glavnog od tri krivca za zastoj u reformama na putu BiH ka EU”, naveo je Vranješ.

On je ukazao da se sličan stav mogao čuti i u SAD. Prema njegovim riječima, sedam dana prije izbora, predstavnik Stejt departmenta je pojasnio diplomatama sa Balkana američku procjenu u kojoj će Dodik pobijediti na izborima, ali da SAD unaprijed dovodi u pitanje legalnost te pobjede, tvrdeći da se sprema krađa glasova u Doboju, Prijedoru i Zvorniku.

“Upravo će ove gradove kasnije isticati i opozicija u skladu sa pripremljenim narativom o izbornoj krađi. Inače, procjenu o Dodikovoj pobjedi na Opštim izborima su imale manje-više sve ambasade u Sarajevu. Ono što ipak nisu mogli procjeniti jeste ubijedljivost te pobjede”, naglasio je Vranješ.

Ambasador BiH u Hrvatskoj je istakao da su se određeni međunarodni akteri uzdali da će razlika u glasovima biti tijesna, te da će osmisliti matematičku formulu koja će SNSD ipak na kraju odvesti u opoziciju.

“Kada je dan nakon izbora CIK objavila preliminarne rezultate u kojima ubjedljivo pobjeđuju Željka Cvijanović, Milorad Dodik i SNSD-a na svim nivoima i da bez njih nema formiranja vlasti u narednom periodu, upalila se ‘crvena lampica’ u dijelu međunarodne zajednice. Od tog momenta smo dobili narativ o krađi, proteste u Banjaluci i na kraju nezakonite postupke CIK-a pod sponzorstvom zapadnih ambasada i naravno Kristijana Šmita”, rekao je Vranješ za Srnu.

On je podsjetio da se osporavanje Dodikove pobjede naglo proširilo u medijima koje Zapad finansira, kao i na društvenim mrežama među predstavnicima opozicije, ali i nevladinog sektora mahom iz Sarajeva.

“U isto vrijeme spomenuti mediji i pojedinici nisu dovodili u pitanje farsu zvanu ‘naredba CIK-a’. Njihov zadatak je bio izgraditi mnjenje o izbornoj krađi da bi srpska javnost što lakše ‘progutala’ tu konstrukciju. Ukoliko ta medijska priprema ne bi bila uspješna, te se stvorilo nezadovoljstvo i sukob između pristalica vlasti i opozicije, politička nestabilnost u Republici Srpskoj koja bi uslijedila bila bi čak i prihvatljiva međunarodnoj zajednici u BiH.

Iz njihove vizure, destabilizacija Republike Srpske bi nužno dovela do opadanja moći i Milorada Dodika i SNSD-a, što je u ostalom i cilj koji strani faktor sve slabije krije. Ono što im s druge strane kvari kalkulaciju jeste činjenica da bi svaka veća politička kriza unutar Republike Srpskoj direktno uticala na funkcionisanje nivoa zajedničkih institucija BiH. Drugim riječima, destabilizacija Republike Srpske automatski dovodi do destabilizacije BiH u cjelini”, pojasnio je Vranješ.

Ako se uzme u obzir sveukupni izborni rezultat SNSD-a, dodao je Vranješ, jasno je da ni jedan nivo vlasti u narednom periodu neće moći funkcionisati bez odluka Milorada Dodika, pa kako god završila farsa sa CIK-om.

Kao aktuelan primjer, rekao je ambasador BiH u Hrvatskoj, može se uzeti preporuka Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH koja podrazumijeva izmjene postojećih i usvajanje novih zakona po hitnom postupku.

“Kako međunarodna zajednica ovo misli da završi bez SNSD-a i Milorada Dodika?”, upitao je Vranješ, dodavši da su očigledno pogrešno iskalkulisali kako će izgledati većine u dva doma Parlamentarne skupštine BiH u narednom periodu.

“Prema kojoj logici bi Dodik i njegov SNSD bili konstruktivni u vezi sa ispunjavanjem uslova Evropske komisije u isto vrijeme kad zapadni ambasadori u BiH spletkare i podstiču nezakonitu diskvalifikaciju Milorada Dodika i destabilizaciju Republike Srpske? Na kraju, pitamo se da li su strani akteri u BiH spremni da rizikuju totalnu destabilizaciju samo da bi jedan čovjek bio politički uklonjen mimo demokratske volje naroda? Ono što je sigurno, ne bi im bilo prvi put”, zaključio je ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Autor: SRNA/ATV