Dosadašnje kontrolno prebrojavanje glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj “Zetri”, koje je obuhvatilo biračka mjesta u Banjaluci, Bijeljini i gotovo polovini glasačkih mjesta u Doboju, pokazalo je minorna odstupanja u odnosu na rezultate za nivo predsjednika Republike Srpske koje je Centralna izborna komisija (CIK) BiH ranije saopštila, saznaje Srna iz izvora bliskih ovoj komisiji.

Razlika u rezultatima glasanja za nivo predsjednika Republike Srpske koje su sačinile gradske izborne komisije i dostavile CIK-u i kontrolnog ponovnog brojanja svodi se na nivo statističke greške.

Brojači u “Zetri” danas su tokom otvaranja vreća sa birališta u Doboju pronašli sve pečate i neiskorišćene glasačke listiće, čime su demantovane spekulacije opozicije da sa 61 biračkog mjesta CIK-u nisu vraćene vreće sa neiskorištenim listićima.

Prema sazannjima Srne, nakon izvršene kontrole 42 dobojska biračka mjesta utvrđeno je da nema promjene izbornih rezultata, niti su uočene nepravilnosti na kontrolisanim biračkim mjestima u odnosu na rezultate koje je Centralna izborna komisja BiH objavila prije donošenja naredbe za kontrolno brojanje glasova.

Nakon prebrojavanja glasova iz Doboja slijedi brojanje glasova iz Prijedora. Juče su brojani glasovi sa biračkih mjesta u Banjaluci, a prethodno iz Bijeljine.

Prebrojavanje glasačkih listića počelo je u četvrtak, 13. oktobra.

Otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske obavlja se na osnovu naredbe CIK-a od 10. oktobra. Protiv ove naredbe glasao je član CIK-a Vlado Rogić.

Autor: SRNA/ATV