Ponovno brojanje glasova za izbor predsjednika RS, sada je već izvjesno, neće donijeti gotovo nikakve promjene.

Uz minimalna odstupanja od već ranije objavljenih rezultata, Milorad Dodik odnijeće uvjerljivu pobjedu nad kandidatkinjom opozicije Jelenom Trivić.

Ipak opozicija iz RS ne posustaje sa javnim istupima, press konferencijema i pričom o velikoj izbornoj krađi. Ide se čak do te mjere da se traži ponavljanje izbora, iako je sasvim jasno da utemeljenja za ovakav zahtjev nema. No, šta je onda cilj kampanje opozicije iz RS.

Osim što se na sve načine izborni poraz u borbi za poziciju entitetskog predsjednika želi na sve načine isprljati, cilj je i prikriti potpuni debakl na izborima za druge nivoe vlasti.

Kao prvo, gotovo nikako se ne pominje činjenica da je Željka Cvijanović u direktnom okršaju potukla lidera SDS-a Mirka Šarovića. Također, SNSD je vodeća stranka u utrci za Parlamentarnu skupštinu BiH, i ono što je najveći poraz opozicionih stranaka jeste uvjerljiva pobjeda SNSD-a za Skupštinu RS.

U entitetskom parlamentu su 83 zastupnika, a SNSD je sa koalicionim partnerima već osigurao natpolovičnu većinu i ima 47 mandata. Od toga SNSD ima 29, što je za četiri više od tri opozicione liste zajedno (SDS 13 zastupnika, PDP osam, lista Nebojše Vukanović 4).

Po pet imaju SNSD-ovi partneri Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska i DEMOS, te NPS tri. Najvjerovatnije će im se pridružiti i SPS i DNS koji imaju sedam zastupnika, tako da će većina okupljena oko SNSD-a imati 54 zastupnika i nedostajat će im samo dvije ruke da osiguraju dvotrećinsku većinu od 56 zastupnika.

(Vijesti.ba)