Na području Policijske uprave Prijedor, u ovoj godini nisu evidentirana krivična djela trgovine i krijumčarenja ljudi, ali su ustanovljena 53 prekršaja prosjačenja, rečeno je danas na sastanku Monitoring tima povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

“Apelujemo na građane da, u slučaju uočavanja ovakvih pojava, prijave to najbližoj policijskoj stanici ili pozovu besplatan broj 122”, rekla je Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor.

Tjeranje na prosjačenje, seksualna eksploatacija i prinudni rad, neki su od oblika trgovine ljudima. Svako se može naći u pozicija da postane žrtva trgovine ljudima. Na meti su lica u stanju socijalne potrebe ili takvog psihofizičkog i zdravstvenog stanja koje ih dovodi u zabludu, ili prinudu da postanu žrtve trgovine ljudima. Ipak, najranjivija su djeca.

“Prioritetno ukazujemo na djecu kao ranjivu kategoriju, jer oni još uvijek ne umiju prepoznati zlonamjernost drugih, posebno odraslih, i eventualno njihove intervencije po pitanju eksploatacije”, rekla je Branka Trivić, član Regionalnog monitoring tima Prijedor za borbu protiv trgovine ljudima.

Prijedorski tim jedan je od šest regionalnih monitoring timova, koji su formirani u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske, a s ciljem unapređenja borbe protiv trgovine ljudima. U 2020. godini, u BiH evidentirano je 70 žrtava trgovine ljudima, od kojih 35 djece, podaci su nevladine organizacije World Vision BiH.

Izvor: kozarski