SNSD je na proteklim Opštim izborima u BiH osvojio više glasova nego stranke opozicije zajedno, a upravo te stranke pokušavaju da ubijede javnost da su izbori pokradeni, istakao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

SNSD je sam, bez koalicionih partnera, osvojio 29 mandata, a sve opozicione stranke oko 25, naglasio je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci i ponovio da SNSD nema ništa protiv ponovnog prebrojavanja glasova, jer je pobjeda kandidata SNSD Milorada Dodika neupitna.

– Međutim, imamo problem sa tim kada neko donese odluku da se ponovo broje glasovi kršeći zakon. Vidjeli smo svi da je CIK BiH donijela nezakonitu odluku da se ponovo broje glasovi za predsjednika Republike Srpske – rekao je Kovačević.

On je ukazao da imaju informacije i strahove da se u CIK spremaju na još jednu podvalu, a to je da proglase preliminarne rezultate samo za FBiH, a da to neće uraditi za Republiku Srpsku i čekaće još sedam dana za dodatnu manipulaciju i sluđivanje javnosti.

Kovačević je rekao da zavjerenička koalicija koju čine PDP, SDS i CIK sve vrijeme radi zavjeru s ciljem udara na Republiku Srpsku.

– Mi ćemo imati sredstva kako da se protiv toga izborima. Ne postoje zakonske opravdanosti da se ponove izbori u Republici Srpskoj i građani su rekli šta je njihova volja – rekao je on.

On je naveo da je u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu trenutno prebrojano oko 40 odsto ukupnih glasova iz Republike Srpske, te da je Milorad Dodik u vođstvu od 5.500 glasova u odnosu na Jelenu Trivić, dodajući da će na kraju ta razlika biti skoro 30.000 glasova u korist Dodika, kao što su i saopštili odmah nakon izbora.

– Odstupanja na ovom ponovnom brojanju u odnosu na prvo, iznose 0,8 odsto. Znači da je odstupanje manje od jedan odsto i manje nego prije dva dana kada je iznosilo 0,9 odsto – rekao je Kovačević.

Autor: SRNA/Srpskainfo