Krateri, osipanje asfalta i otežano kretanje vozilima po uzbrdici, nateralo je neke od meštana da osmisle novi način krpljenja rupa i to tako što će ih prekriti tepisima. Kažu da im ova inovativna metoda ublažava „truckanje“ i sprečava dalje propadanje asfalta, a građani je komentarišu i kao ekološki prihvatljivu.

Zbog neadekvatnog održavanja seoskih puteva, glavna ulica u Donjem Vlasu prepuna je udarnih rupa, a isto je i na putu pre ulaska u selo, koji vodi do groblja i šuma.

Kako kažu meštani nisu se do sada žalili nadležnima, jer ne očekuju da će im izaći u susret, ipak, nekome su rupe zasmetale i rešio je da stvar uzme u svoje ruke.

Ne otkrivaju ko je postavio tepihe i staze, ali ističu da postoji valjan razlog za to.

Naime, oni napominju da su rupe nekoliko puta popunjavali, ali bezuspešno, dok nova metoda „krpljenja“ daje nešto više rezultata.

Rupe se nasipaju peskom ili čime već i onda se preko njih stavi tepih da voda ne bi slila materijal kada pada kiša, jer je velika uzbrdica, plus traktori redovno prolaze – objasnio je jedan mještanin.

Iako duž puta gde se sada šarene tepisi i staze niko ne živi, stanovnici kažu da ga redovno koriste, posebno sada kada pripremaju drva za ogrev.

Ovu interesantnu ideju, Nišlije uveliko dele na društvenim mrežama, a neki je nazivaju i inovativnom metodom „Gurni rupu pod tepih“.

Pored toga što smatraju da ima i dekorativnu namenu, ističu i da je ekološki prihvatljiva, jer umesto da stari tepih bude bačen u reku, on dobija novu korisnu ulogu.

autor:južnevesti/faktormagzin, foto i video:južnevesti