Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske razgovarala je danas sa predstavnicima Advantage Austria – ispostava Privredne komore Austrije o potencijalima Republike Srpske za ulaganje i zainteresovanosti austrijskih privrednika na tom polju.

Zajednički zaključak je da saradnja u oblasti privrednih aktivnosti između Republike Srpske i Austrije može biti podignuta na viši nivo. Zato je predloženo da u narednom periodu Investiciono-razvojna banke Republike Srpske i ispostava Privredne komore Austrije organizuju sastanak austrijskih privrednika sa privrednicima Republike Srpske, s ciljem njihovog poslovnog uvezivanja.

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac upoznao je trgovinsku savjetnicu Martu Sudu sa aktivnostima koje IRBRS intenzivno sprovodi u zemlji i inostranstvu, kako bi u Republiku Srpsku privukla što više kvalitetnih investicija.

Potencijalna saradnja bi se, kako je predloženo, odvijala u pravcu ulaganja u lokalne zajednice u Republici Srpskoj na polju braunfild i grinfild investicija, kao i u investiranju u kapitalne projekte Republike Srpske.

S obzirom na to da Investiciono-razvojna banka Republike Srpske pruža svaku vrstu podrške potencijalnim investitorima ostavljena je i mogućnost organizacije sastanka na najvišem nivou sa rukovodstvom Republike Srpske na kojima bi bili jasno definisani uslovi saradnje u oblasti velikih investicija.

U narednom periodu razmotriće se mogućnost potpisivanja memoranduma o saradnji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Advantage Austria – ispostave Privredne komore Austrije.

Advantage Austria kao ispostava Privredne komore Austrije i u sklopu trgovinskog odjela Ambasade Austrije u BiH posreduje u unapređenju trgovinskih odnosa dvije zemlje. Imaju mrežu od oko 100 ispostava u više od 70 zemalja i, između ostalog, posrednici su u uspostavljanju kontakata i saradnje sa institucijama, organizacijama i privrednicima Republike Austrije  koji su zainteresovanji za ulaganje.

Sastanak je održan u sjedištu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u Banjoj Luci.

prijedor24h