Potpuno urušeno groblje sa više desetina kovčega koji vise sa njega. Ovo je bio prizor na koji su Napolitanci naišli u ponedjeljak popodne, kada se dio zgrade u kojoj su bile niše za sahranu na njihovom najstarijem groblju srušio usljed jake kiše.

Ali scena je već poznata Napolitancima.

U januaru se nešto slično dogodilo u drugom dijelu grada. Građani, međutim, krive loše upravljanje gradskim grobljima za nastanak ruševina, u koje su se pretvorili nadgrobni spomenici njihovih najmilijih.

Najmanje desetak kovčega ostalo je da visi u vazduhu nakon što se dio mermerne zgrade srušio na najstarijem groblju u Napulju. Vlasti su stoga ograničile kretanje po groblju Pođoreale i započele istragu.

Pošto je prostor u ponedjeljak popodne bio zatvoren za posjetioce, u nesreći nije bilo povrijeđenih.

Odbornik Napulja Vincenzo Santagada, koji je odgovoran za održavanje groblja, bio je u blizini u vrijeme incidenta.

„Prije nego što se zgrada srušila, čuo se snažan prasak, praćen gustim oblakom prašine“, opisao je on. Istovremeno, on je naglasio i da će se uprava pobrinuti za sve formalnosti oko oštećenja i ponovnog sahranjivanja otkrivenih kovčega.

Dan nakon toga, odnosno u utorak, ispred groblja su se na protestu okupili ogorčeni i šokirani građani koji za štetu okrivljuju upravu groblja, koja uopšte ne održava te površine.

„Imali smo sreće što kovčezi moje porodice nisu ispali“, rekao je Mauricio Bodi za italijanski list. Ženu, oba roditelja i svekra sahranio je u niše.

I u januaru prošle godine, mještani su se susreli sa sličnim incidentom, kada se na drugom kraju grada srušila i zgrada sa oko 300 grobnih niša, pa ne vjeruju obećanjima.

Upozoravaju da već dugi niz godina glasno pominju da se o grobljima ne vodi računa. Istovremeno, uz njih stoje i neki političari.

Regionalni odbornik iz partije Evropa Verde Frančesko Emilio Boreli takođe je na svom Fejsbuk profilu ukazao na nedostatke njege nakon novog urušavanja grobnih niša u Pođorealeu. Groblja su se previše godina loše upravljala i prepuštala sama sebi, pa su zato postala žrtve prevaranta i profitera“, podržao je mišljenje naroda.

Italijanske porodice ‘izgubile’ su i svoje pokojnike prošlog februara, kada je 200 kovčega palo u more zbog klizišta ispred primorskog grada Kamoglija na sjeveru Italije. Zemlja je sa sobom povukla i dvije kapele.

(Kurir.rs/24ur, foto: EPA/ Ciro Fusco)